Ultimii criminali de razboi ai lui Hitler, prinsi gratie realitatii virtuale

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 10:18
23425 citiri
Ultimii criminali de razboi ai lui Hitler, prinsi gratie realitatii virtuale

Procurorii germani au apelat la o modalitate inedita pentru a-i prinde pe ultimii criminali de razboi nazisti, folosindu-se de tehnologia 3D. Astfel, ei au creat o replica extrem de precisa a lagarului de concentrare de la Auschwitz.

Anchetatorii au acum un lagar virtual, care respecta in detaliu structura din urma cu sapte decenii si unde pot cauta informatii esentiale pentru dosarele Holocaustului, relateaza The Guardian.

Fost gardian de la Auschwitz, judecat pentru cel putin 170.000 de morti

"S-a intamplat deseori ca suspectii sa spuna ca au lucrat la Auschwitz, dar ca nu stiau ce se petrece acolo", a declarat Jens Rommel, seful Biroului federal care investigheaza crimele de razboi ale nazistilor.

"Din punct de vedere legal, intrebarea este despre intentie: a stiut un suspect ca oamenii erau dusi in camerele de gazare sau impuscati? Acest model (virtual - n.red.) este un instrument foarte modern si foarte bun pentru investigatie, deoarece ne poate ajuta sa raspundem la aceasta intrebare", a continuat Rommel.

Contabilul de la Auschwitz, condamnat pentru complicitate la uciderea a 300.000 de evrei

Creat de expertul Ralf Breker de la Biroul Bavarez de Investigatii, replica virtuala readuce la viata detalii uimitoare din lagarul nazist din Polonia, unde peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, au murit in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

"Din cate stiu eu, nu exista un model mai exact al Auschwitzului. Este mult, mult mai precis decat Google Earth. Folosim cei mai moderni ochelari de realitate virtuala de pe piata. Cand dau zoom in, pot vedea chiar si cel mai mic detaliu", a precizat Breker.

A supravietuit miraculos experimentelor doctorului Mengele la Auschwitz. S-a nascut din nou cand a reusit sa ierte

Purtand ochelarii, procurorii si judecatorii pot trai experienta cutremuratoare de a se plimba prin lagar, asa cum arata el acum sapte decenii. Chiar si copacii se regasesc unde erau candva, asa ca anchetatorii pot stabili daca acestia blocau vederea dintr-un anumit punct, unde sa spunem ca un suspect sustine ca s-ar fi aflat.

"Avantajul acestui model este ca ofera o imagine mai buna a lagarului si poate recrea ce a vazut un suspect, dintr-un turn de observare, de exemplu", a aratat Breker.

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...