Talibanii confirmă uciderea a patru femei în nordul Afganistanului. Doi suspecți au fost arestați

Sambata, 06 Noiembrie 2021, ora 21:41
3421 citiri
Talibanii confirmă uciderea a patru femei în nordul Afganistanului. Doi suspecți au fost arestați
Talibanii dețin puterea în Afganistan

Un purtător de cuvânt taliban a confirmat, sâmbătă, moartea a patru femei afgane ale căror cadavre au fost găsite în Mazar-i-Sharif (Nord) în contextul în care mai multe asasinate asupra activistelor au fost raportate recent, scrie AFP.

O activistă pentru drepturile femeilor din Mazar-i-Sharif, contactată de AFP, a spus că o cunoaşte pe una dintre victime, Frozan Sanfi, „o activistă pentru drepturile femeilor foarte cunoscută în oraş”.

Qari Sayed Khosti, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat într-un videoclip că doi suspecţi au fost arestaţi după descoperirea celor patru corpuri într-o casă „Bărbaţii arestaţi au mărturisit în timpul interogatoriului că le-au invitat pe aceste femei în casă. O anchetă este în desfăşurare şi cazul a fost transmis tribunalului”, a precizat el, fără a identifica victimele.

Activista contactată de AFP crede că victimele erau în contact cu o persoană care le ajuta să părăsească ţara, apoi au urcat într-o maşină care urma să le ducă la aeroport, înainte ca trupurile lor să fie găsite două zile mai târziu.

„Când am aflat vestea morţii, mi-era deja teamă. Sănătatea mea mintală nu este bună în zilele astea”, a adăugat ea, izbucnind în plâns. „Mi-e teamă că cineva vine la uşa mea, mă duce undeva şi mă omoară”.

Militanta a spus de altfel că a primit un apel similar acum trei săptămâni. „Bărbatul ştia totul despre mine, mi-a cerut să-i trimit documente şi să completez chestionarul, pretinzând că este un responsabil al biroului meu însărcinat să trimită informaţiile mele Statelor Unite pentru evacuarea mea”, povesteşte ea care, neîncrezătoare, a refuzat ajutorul acestui interlocutor.

O altă sursă din Mazar-i-Sharif contactată de AFP a indicat că cel puţin una dintre victime era o activistă pentru drepturile femeilor, a cărei familie nu a dorit să vorbească presei. O a treia sursă a indicat că victimele au primit un apel şi au crezut că este vorba despre o invitaţie pentru a se alătura unui zbor de evacuare, înainte de a fi recuperate în maşină, apoi găsite decedate. Cele trei femei contactate de AFP au cerut să le fie păstrat anonimatul, din motive de siguranţă.

De când talibanii au preluat puterea la mijlocul lunii august, frica s-a răspândit, în special în rândul femeilor, iar mulţi activişti au fugit din ţară. Sub regimul anterior al grupului ultraconservator, femeile fuseseră excluse din sfera publică şi majoritatea nu puteau munci, cu atât mai puţin să critice guvernul de atunci.

Dar de când talibanii au preluat puterea, femeile au demonstrat pe străzile marilor oraşe afgane, inclusiv la Kabul, pentru a se asigura că drepturile lor sunt respectate sau că fetele tinere se pot întoarce la liceu. Talibanii au dispersat unele dintre manifestaţii.

Înalţi oficiali din noul guvern au insistat asupra faptului că bărbaţilor nu li se permite să ucidă activişti în nicio circumstanţă şi au jurat că vor pedepsi orice criminal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Finalizarea şi prezentarea cât mai repede a rezultatelor cercetării în cazul de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti sunt foarte importante, însă este...
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Bilanţul deceselor provocate de furtuni în Afganistan şi Pakistan a crescut la cel puţin 137 în ultimele zile, precipitaţii abundente fiind aşteptate în continuare în unele zone,...
#Afganistan, #Femei, #ucise, #ancheta, #talibani , #Afganistan
Comentarii