Afganistan.Talibanii ameninţă cu un val de migranţi pentru a stoarce bani de la UE și SUA

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 03:45
3376 citiri
Afganistan.Talibanii ameninţă cu un val de migranţi pentru a stoarce bani de la UE și SUA

Noul Guvern taliban din Afganistan i-a ameninţat pe emisarii americani şi europeni, la Doha, în Qatar, că tentative de exercitare a unor presiuni, sub forma unor sancţiuni, vor conduce la un val de refugiaţi economici, relatează AFP.

Ministrul afgan de Externe Amir Khan Muttaqi le-a spus diplomaţilor occidentali, în cadrul unor reuniuni, în ultimele zile, la Doha, că ”o slăbire a Guvernului afgan nu este în interesul nimănui, pentru că acest lucru ar putea afecta în mod direct lumea în sectorul securităţii şi ar putea antrena o migraţie economică pentru a fugi din ţară”, potrivit unui comunicat publicat marţi seara târziu.

Talibanii au răsturnat de la putere Guvernul afgan susţinut de către Statele Unite, în august, în urma unui conflict care a durat 20 de ani, şi au decretat un emirat islamic.

Însă Occidentul a impus sancţiuni stricte regimului. Băncile au rămas fără lichidităţi, iar funcţionarii nu sunt plătiţi.

”Cerem ţărilor din lume să pună capăt imediat sancţiunilor şi să lase băncile să funcţioneze în mod normal, pentru ca organizaţii de caritate şi Guvernul să poată plăti salariile personalului cu propriile rezerve şi ajutor internaţional”, a declarat la reuniunea de la Doha Amir Khan Muttaqi, citat în comunicat.

Ţările europene se tem că, în cazul unei prăbuşiri a economiei afgane, numeroşi migranţi ar putea pleca spre Europa şi ar exercita o presiune asupra unor ţări vecine Afganistanului ca Pakistanul şi Iranul şi asupra frontierelor Uniunii Europene.

Statele Unite şi UE s-au declarat pregătite să susţină iniţiative umanitare în Afganstan, însă nu vor să le furnizeze o susţinere directă talibanilor fără ca aceştia să respecte drepturile omului, mai ales drepturile femeilor.

Într-un summit de urgență, marți, 12 octombrie, cele mai bogate 20 de țări din lume au declarat că sunt hotărâte să abordeze solid și pe termen lung criza umanitară din Afganistan, chiar dacă asta înseamnă coordonarea eforturilor lor cu talibanii. Cu toate acestea, recunoașterea oficială a noului regim al țării nu s-a aflat pe ordinea de zi.

Acum că populația civilă afgană se confruntă cu o iminentă criză umanitară, comunitatea internațională se confruntă iarăși cu o dilemă: „Cum poate fi ajutat poporul afgan fără a recunoaște guvernul taliban”, se întreabă BBC.

Cea mai mare parte a ajutorului internațional va fi supravegheată de Națiunile Unite. Dar va exista și un ajutor direct, de la țară la țară, în ciuda refuzului majorității guvernelor de a recunoaște oficial regimul talibanilor. Uniunea Europeană a promis că va oferi un miliard de euro. „Europenii încearcă să evite” mai presus de toate „o „prăbușire ”a Afganistanului”, scrie cotidianul belgian L’Écho.

„Administrația Biden menține „o poziție prudentă în ceea ce privește acordarea unui sprijin mai mare țării conduse de talibani”, notează New York Times. „La Washington, încă se caută abordarea corectă față de un guvern afgan condus de un grup care a luptat împotriva Statelor Unite vreme de 20 de ani”. Marți, administrația Biden a cerut G20 să își concentreze eforturile asupra luptei împotriva terorismului și a deplasării în condiții de siguranță a solicitanților de azil ș al cetățenilor străini afară din Afganistan.

„La aproape două luni de la prăbușirea fostului guvern afgan sprijinit de occident și de la invazia talibanilor, administrația islamistă din Kabul încearcă să împingă țările importante să stabilească relații cu ea, pentru a evita o criză economică și socială catastrofală”, explică Al Jazeera. „Dar gruparea refuză să cedeze teren în domenii ideologizate și pătrunse de islamism, precum, în primul rând, „a permite fetelor să se întoarcă la școală, una dintre principalele cereri ale comunității internaționale ”.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com