UPDATE Cel puțin 13 soldați americani și peste 80 de afgani au murit în atacurile teroriste din Kabul. Exploziile au continuat după lăsarea serii

Joi, 26 August 2021, ora 20:37
17965 citiri
UPDATE Cel puțin 13 soldați americani și peste 80 de afgani au murit în atacurile teroriste din Kabul. Exploziile au continuat după lăsarea serii

Doi atacatori sinucigași s-au aruncat în aer în zona aeroportului din Kabul. Un atac a fost în zona unei porți de intrare, celălalt la un hotel din apropiere, în după-amiaza zilei de joi, 26 august.

UPDATE 07:00 13 militari americani au murit şi alţi 18 au fost răniţi în atentatele sinucigaşe de joi, din apropierea aeroportului din Kabul, potrivit unui nou bilanţ al Pentagonului.

UPDATE 0.20 Bilanțul oficial provizoriu făcut public de spitalul de urgență din Kabul arată că 83 de cetățeni afgani au murit în explozii și cel puțin 165 sunt răniți.

UPDATE 23.24 Purtătorul de cuvânt al talibanilor susține că seria de explozii auzite în ultimele ore ar fi fost controlate de soldații americani în interiorul aeroportului, pentru a distruge armele și muniția unei unități militare afgane antrenate de CIA, care urmează să fie evacuată în SUA.

UPDATE 23.17 Oamenii din Kabul își caută apropiații dispăruți la spitalul de urgență din oraș. Numele morților sunt rostite la megafon în piața din fața unității medicale.

UPDATE 23.06 Surse de la Pentagon citate de World Rights Monitoring Center arată că 21 de militari americani au murit în atentatele teroriste. Alți 29 sunt răniți, dintre care 6 în stare critică.

UPDATE 23.00 Președintele Joe Biden ar urma să se adreseze națiunii la ora locală 17.00 (n.r. - la Washington), miezul nopții în România.

UPDATE 22.58 O a opta explozie ar fi avut loc în Kabul, iar numărul deceselor depășește 80, potrivit unui nou bilanț provizoriu. Generalul Kenneth McKenzie, şef al comandamentului central american care răspunde de Afganistan, a amenințat Statul Islamic cu represalii, imediat ce vor exista dovezi clare privind implicarea teroriștilor musulmani în atacuri.

UPDATE 22.35 Încă o explozie de proporții a avut loc în acest moment în Kabul, potrivit corespondentului Los Angeles Times. Acesta spune că a simțit de la mare distanță vibrația deflagrației.

UPDATE 22.34 Statul Islamic a revendicat oficial unul dintre cele două atentate sinucigașe care au avut loc astăzi în Kabul, spunând că numele teroristului care s-a autodetonat este Abdul Rahman al Loghari.

UPDATE 22.12 Unele surse media din Kabul arată că până la această oră ar fi avut loc cel puțin 5 explozii, atât în preajma aeroportului cât și în centrul orașului. Informații furnizate de analiști indică faptul că seria de atentate este opera grupului terorist ISIS-K.

UPDATE 22.08 Bilanțul actualizat, furnizat de oficialii Pentagon, arată că în atentate au murit 11 pușcași marini și un medic militar american. Alți 15 soldați americani sunt răniți.

UPDATE 21.40 A fost raportată o a treia explozie la lăsarea serii în Kabul. Bilanțul morților a ajuns la 60, iar al răniților la 120. Mai multe surse arată că zece militari americani și-au pierdut viața în atentatele teroriste, separat de victimele înregistrate în rândul localnicilor.

UPDATE 21.08 Un avion medical german este pregătit să zboare la Kabul şi să ajute la evacuarea persoanelor care au fost rănite joi în atacul de lângă aeroport, a anunţat ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, după ce Germania şi-a încheiat operaţiunile de evacuare.

UPDATE 20.55 Forțele de securitate din Kabul atenționează că riscul producerii unui nou atentat terorist la intrările în aeroport este iminent.

Bilanțul victimelor este în continuă creștere. Până în prezent ar fi vorba despre cel puțin 40 de morți și 120 de răniți.

Printre cei decedați sunt și patru pușcași marini americani, iar alți trei au fost răniți, a transmis ambasadorul american la Kabul către Pentagon.

Majoritatea răniților sunt în stare gravă, conform presei internaționale.

Talibanii condamnă oficial atentatele și vorbesc despre elemente scăpăte de sub control. Imagini filmate astăzi îi surprind în puncte de control alături de soldați americani. Surse din Afganistan arată ca exploziile ar fi opera organizației teroriste ISIS.

Majoritatea răniților sunt în stare critică, ei ajungând la spitalele din Kabul în urma atacurilor teroriste, potrivit unui reporter local al NYT. - AP.

Armata SUA se află alături de talibani. Imagini dramatice filmate la unul dintre punctele de control cu o cameră montată pe casca unuia dintre pușcașii marini americani,

ONU condamnă atentatul terorist din Kabul

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat joi ”atacul terorist care a ucis şi a rănit un număr de civili” în apropierea capitalei afgane, Kabul, relatează Reuters.

”Acest incident evidenţiază volatilitatea situaţiei din teren în Afganistan, dar în acelaşi timp ne întăreşte hotărârea de a continua să furnizăm asistenţă urgentă în ţară în sprijinul poporului afgan”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

El a precizat că din informaţiile de până acum nu există victime în rândul personalului ONU în urma atacului de la aeroportul din Kabul.

Pentagonul a anunţat că în apropierea aeroportului din Kabul au avut loc joi cel puţin două explozii, care fac parte dintr-un ”atentat complex” în care s-au înregistrat victime civile şi militare americane. Organizaţia neguvernamentală Emergency a scris pe Twitter că cel puţin şase oameni au murit şi alţi 30 au fost răniţi în atacul de lângă aeroportul din capitala afgană.

Citeste si:
Declarația controversată a unui deputat UDMR despre 1 Decembrie: „Pentru comunitatea maghiară din România este zi de doliu”
Declarația controversată a unui deputat UDMR despre 1 Decembrie: „Pentru comunitatea maghiară din România este zi de doliu”
Deputatul UDMR Jose-Gyorghy Kulcsar, președinte al Partidului Civic Maghiar organizația Covasna, a transmis un mesaj controversat cu ocazia Zilei Naționale a României. Într-un interviu pentru...
Un gând, de Ziua Națională a României. Cum ar arăta Programul (ideal) politic de finalizare a edificării națiunii române
Un gând, de Ziua Națională a României. Cum ar arăta Programul (ideal) politic de finalizare a edificării națiunii române
Poporul român s-ar putea desăvârși ca națiune printr-un proiect de națiune. Cum ar fi Programul politic de finalizare a edificării națiunii române, care să cuprindă: Perspective (de...