Ce povesteste psihiatrul talibanilor: Auzeau voci, aveau depresii, isi doreau sa moara

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 19:35
5320 citiri
Ce povesteste psihiatrul talibanilor: Auzeau voci, aveau depresii, isi doreau sa moara
Foto: BBC

La sfarsitul anilor '90, miscarea talibana controla Afganistanul, dar luptele care au adus-o la putere si-au pus amprenta asupra asupra psihicului multor soldati. Un doctor stia sa trateze efectele si, desi nu era de acord cu ideologia talibana, a acceptat sa ii ingrijeasca pe militantii islamisti.

"Imi aduc aminte de primii talibani care au venit sa ma vada", spune psihiatrul afgan Nader Alemi. "Obisnuiau sa vina in grupuri, nu singuri. Cand il tratam pe unul, duceau vorba. Luptatorii veneau cu numele meu scris pe o hartie. Multi dintre ei nu mai fusesera la medic inainte", povesteste Alemi, pentru BBC.

Medicul este foarte cunoscut in Afganistan, locuind in orasul Mazar-e-Sharif din nordul tarii. Fortele talibane au cucerit orasul in august 1988 si au obtinut controlul marii parti a zonei. Insa, in timp ce erau victoriosi pe front, multi sufeau dupa ani intregi de lupte.

El era singurul psihiatru din nordul Afganistanului care vorbea limba pastu, cea mai intalnita in randul talibanilor. Intr-una din zile, guvernatorul taliban al provinciei, Mulahul Akthar Osmani, l-a chemat la el pe Alemi. Akthar era al doilea in ierarhia talibana dupa Mulahul Omar, liderul spiritual al gruparii.

"Auzea voci si avea vedenii, garzile lui mi-au povestit ca il auzeau noaptea in timp ce striga", povesteste Alemi. Tot ei au sustinut ca existau momente in care Akthar nu-i mai recunostea.

"Omul asta fusese pe front Dumnezeu stie cat, si vazuse Dumnezeu stie cati oameni ucisi in fata lui. Toate acele explozii si tipete inca reverberau in mintea sa, chiar daca statea confortabil la birou", spune medicul.

Alemi a inceput sa il trateze pe Akthar, desi acesta nu prea s-a tinut de medicamentele prescrise si a fost ucis mai tarziu pe front. Psihiatrul a inceput insa sa se ocupe de alti inalti oficiali talibani.

"Devenisem un fel de prieteni. Unul mi-a cerut sa vin la cartierul lui general, suferea de depresie si durere cronica. I-am prescris medicamente ca sa-i usurez simptomele. Nu mai imi aduc aminte cati au venit la mine, dar au fost mii. I-am ingrijit aproape trei ani, inainte ca Mazar sa fie recapturat in noiembrie 2001", spune Nader Alemi.

"Nu aveau nicun control asupra vietilor lor. Totul era in mana comandantilor lor. Deveneau deprimati pentru ca niciodata nu stiau ce se va intampla in minutul urmator. Multi dintre ei nu-si mai vazusera familiile de luni de zile, nu-si mai vazusera copiii care se facusera mari".

Alemi a descoperit ca multi isi doreau sa moara. "Imi spuneau ca ar vrea sa se sinucida, dar nu puteau din cauza valorilor musulmane. Uneori plangeau si incercam sa le ofer sprijin", a mai spus psihiatrul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Afganistan taliban psihiatru luptatori, #talibani probleme psihice tratatement, #taliban medic psihiatru luptatori , #Afganistan