Istoria covorului de război afgan. După plecarea americanilor nu mai are cumpărător

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 23:58
7554 citiri
Istoria covorului de război afgan. După plecarea americanilor nu mai are cumpărător

Tancuri, grenade, rachete și drone: în Afganistan, industria „covorului de război” amenințată astăzi să înlocuiască modelele tradiționale.

De la distanță, arată ca un covor persan clasic. Dar când te apropii, își dezvăluie modelele surprinzătoare: florile și animalele au fost înlocuite cu avioane de luptă sau tancuri. Ghirlande de arme îl împodobesc pe margini. Iconografia particulară a covorului conflictual afgan ar fi apărut odată cu sosirea sovieticilor în 1979. Tradiția tapiseriei persane datează de mult timp: Orientul Mijlociu și Asia Centrală au dezvoltat această artă în ultimele două milenii. Și continuă: Afganistanul este astăzi cel mai mare producător de covoare lucrate manual din lume, scrie slate.fr.

Odată ieșită din modă, această artă din Asia Centrală a cunoscut o revenire în anii 1950 și 1960, fiind exportată în Occident, care s-a îndrăgostit de ea. Turkmenii au fost cei care au adus cu ei cunoștințele lor unice în Afganistanul vecin. Stabiliți în nordul țării, produc covoare Khal Mohammadi, identificabile prin variațiile lor de tonuri de roșu și maro, din lână și păr de capră. Se găsesc în principal în Herat, Kandahar și Kabul, unde mulți negustori le vând.

Dar de la retragerea trupelor americane, covoarele de război nu mai găsesc cumpărători. Chicken Street, o faimoasă stradă comercială din Kabul plină de mici tarabe de artizanat local, a fost golită. Unul dintre comercianți și-a mărturisit deja temerile legate încă din 2015 odată cu anunțul unei reduceri semnificative a trupelor americane. „Când americanii vor pleca, nu știu ce se va întâmpla. Poate că Statul Islamic va veni și va trebui să țes steagul negru și ținutele întunecate în covoarele mele.”

Artistul italian Alighiero Boetti, unul dintre vedetele mișcării „arte povera“ („arta săracă”), a descoperit Afganistanul la începutul anilor 1970. Fuge apoi de atmosfera grea din anii de plumb în care a intrat țara sa. Kabul este un punct de oprire pe traseul hippie în drumul spre India. El decide să deschidă un hotel acolo. Acolo a început să realizeze celebra sa serie Mappa, covoare brodate cu hărți geografice care acum se vând cu peste 4 milioane de dolari la licitație.

Realizate în stilul mappa mundi medievală, hărțile lui Boetti (seria se întinde pe douăzeci de ani) prezintă contururile țărilor plate, fiecare purtând culorile steagului său. Boetti alunecă adesea într-un comentariu politic. Deși sub ocupație israeliană, Peninsula Sinai păstrează culorile Egiptului; blocul iugoslav se destramă, apare steagul rus. Mappa spune evoluția geopolitică a lumii, țesută de femeile afgane care sunt izolate de ea.

Hotelul s-a închis în 1978, când marxiştii au răsturnat guvernul; în anul următor, trupele sovietice au invadat țara. Una dintre tapiseriile contemporane ale lui Boetti, intitulată Exodul sovietic cu maci, înfățișează zborul afganilor în Pakistan și înfățișează tancurile invadatorilor. Majoritatea meșterilor (până la 500 de femei au țesut lucrările lui Boetti) cărora le încredințează realizarea lucrărilor sale.

Legendele „covorului de război”

Deținători de galerii, curatori de muzee și colecționari vehiculează povestea că lucrările artistului italian au inspirat mii de afgani și au dat naștere covoarelor de război. Boetti însuși este la originea acestei versiuni a evenimentelor - și a modificat-o cu bucurie pe parcursul interviurilor. Este o legendă care le convine tuturor protagoniștilor: de ea beneficiază reputația artistului (dispărut în 1994) și prețul covorului de război.

Realitatea pare mai nuanțată: pentru istoricul de artă Nigel Lendon, harta lumii care a apărut pe covoarele afgane în anii 1980 este de fapt o copie a celei atârnate pe pereții sălilor de clasă locale.

Treptat, ghirlandele din motivele care mărginesc covoarele reprezintă tancuri, arme, parașute, avioane și rachete - iconografia conflictului armat, vocabularul artistic al afganilor de zi cu zi. Încetul cu încetul, simbolurile depășesc marginile, se măresc și coexistă cu harta Afganistanului sau devin subiectul principal. După zece ani de ocupație sovietică, covoarele de război vorbesc despre războiul civil. Apoi subiectele devin mai restrânse...

La sfârșitul anilor 1990, sub controlul talibanilor, portretizarea unor creaturi vii, în special a femeilor, a fost interzisă. În realitate, toate formele de artă sunt interzise: covoarele de război devin aproape singurul mijloc de exprimare artistică pentru afgani, pentru care acum este mai puțin periculos să brodeze modele de bombe și explozii decât flori sau animale. Femeile, analfabete, se văd retrăgând, printr-o aplicare foarte strictă a Sharia și puțina libertate socială și economică pe care o aveau. Covoarele vor fi țesute în principal de bărbați și copii.

Citeste si:
Rusia şi Ucraina: Cronica unui război nedeclarat
Rusia şi Ucraina: Cronica unui război nedeclarat
Rădăcinile conflictului dintre Rusia şi Ucraina sunt adânci. În esenţă, Moscova nu acceptă independenţa Kievului. Un scurt istoric al conflictului. Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina...
Dîncu: "Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război"
Dîncu: "Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război"
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat vineri, 21 ianuarie, la Timişoara, că nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război, deoarece "nu este cazul ca...