Talibanii din Afganistan contestați de o mișcare și mai fundamentalistă. ISIS-K, grupul ultra-jihadist care dorește întemeierea propriului califat

Sambata, 30 Octombrie 2021, ora 17:24
5238 citiri
Talibanii din Afganistan contestați de o mișcare și mai fundamentalistă. ISIS-K, grupul ultra-jihadist care dorește întemeierea propriului califat
Talibanii au devenit victimele atacurilor cu bombă ale noii grupări FOTO Hepta

La două luni după ce talibanii au preluat puterea, violența, moartea și frica încă urmăresc Afganistanul. Trupele americane sunt de mult plecate, dar noii conducători islamiști din Kabul sunt acum amenințați de o insurgență lansată de Statul Islamic-Provincia Khorasan, o mișcare jihadistă inspirată de Isis, care are diferențe ideologice profunde cu talibanii, scrie publicația Financial Times.

De la preluarea de către talibani în august, Isis-K a organizat o serie de atacuri sinucigașe cu bombă, inclusiv la aeroportul din Kabul și la două moschei șiite, precum și atacuri asupra convoaielor talibane, care au ucis sute de persoane.

Analiştii au avertizat cu privire la noi violenţe în timp ce Isis-K încearcă să-i împiedice pe talibani să-şi consolideze controlul asupra Afganistanului.

Poziția mai dură a lui Isis-K s-a dovedit atrăgătoare pentru luptătorii talibani nemulțumiți. Consternat de reticența noului regim de a impune restricții mai dure femeilor și de deschiderile sale diplomatice către țări precum SUA, China și Rusia, foștii membri talibani și-au schimbat loialitatea față de Isis-K.

Războaiele afgane nu s-au terminat

„Războiul american s-a încheiat, dar războaiele afgane nu s-au terminat”, a spus Avinash Paliwal, director adjunct al Institutului Soas din Asia de Sud și autorul cărții My Enemy’s Enemy, o carte despre Afganistan.

Scopul de lungă durată al talibanilor a fost acela de a stabili un guvern islamic în Afganistan. Dar Isis-K, care activează în Afganistan din 2015, vrea să înființeze un califat islamic în Afganistan, Pakistan și părți din India și Iran.

Militanții Isis-K consideră talibanii, care au purtat discuții cu puterile regionale și cu SUA în căutarea recunoașterii diplomatice, drept „naționaliști murdari” care au trădat cauza islamică, potrivit unui analist.

„Isis-K vede talibanii doar ca un alt tip de ținută politică – încheierea unui acord cu americanii – care nu este pur ideologic”, a spus Paliwal. „Scopul lor este de a destabiliza un regim care se luptă deja”.

Serie de atentate revendicate

Isis-K a revendicat atentatul cu bombă pe aeroportul din Kabul din 26 august, care a ucis aproximativ 180 de persoane. Daesh, așa cum este cunoscut local Isis-K, este de asemenea suspectat că a bombardat Moscheea Eid Gah din Kabul în această lună, unde liderii talibani asistau la rugăciunile funerare pentru mama purtătorului de cuvânt al mișcării. Cinci persoane au fost ucise.

Talibanii au lansat contra-operațiuni, dar Isis-K continuă să semene teroare. Atentatorii săi au atacat două moschei la care participă minoritatea șiită tradițional persecutată din Afganistan în timpul rugăciunilor de vineri, ucigând peste 100 de oameni și rănind multe altele.

Paliwal a spus că atacurile ar „exacerba o linie sectantă, care nu este în interesul talibanilor să inflameze cu adevărat”. De asemenea, analiştii de securitate au dat vina pe Isis-K pentru atacurile asupra convoaielor talibane din ultimele săptămâni.

Nasratullah Haqpal, un analist politic din Kabul, a declarat că violența erodează încrederea publicului în talibani, care s-au angajat să asigure pacea odată ce aceștia au preluat puterea.

„Aceste atacuri doboară credibilitatea guvernului taliban”, a spus Haqpal. „Ei susțin de ani de zile că „suntem singurul grup care poate asigura și aduce stabilitate în Afganistan”. Dar Daesh și susținătorii lor contestă această afirmație.”

Talibanii s-au angajat să „extermine” autorii atacurilor, dar comandanții locali recunosc că se vor lupta.

„Oprirea atacurilor Daesh este dificilă chiar și pentru forțele și guvernele bine antrenate din țările de top din lume”, a spus un comandant. „Ei [Daesh] sunt mereu după o țintă blândă și oameni fără apărare, unde pot face știri.”

Suspectează implicarea Pakistanului

În ciuda dușmăniei, liniile dintre mișcări s-au estompat adesea. În rândurile lui Isis-K au inclus de mult dezertori talibani, precum și fosti membri ai rețelei Haqqani afiliate talibanilor, care a fost descrisă de un expert din SUA drept o „întreprindere criminală mascată în grup jihadist”. Sirajuddin Haqqani, un lider senior Haqqani, este noul ministru de interne al Afganistanului.

Mulți afgani și unii analiști străini cred că Isis-K este sprijinit de forțe străine, cum ar fi Inter-Services Intelligence din Pakistan. ISI vrea să-i convingă pe talibani să coopereze la suprimarea Tehreek-e-Taliban Pakistan, o insurgență jihadistă care a vizat guvernul pakistanez.

Alții suspectează că agențiile de informații americane, liderii războinici anti-talibani și chiar foști membri ai armatei afgane colaborează cu Isis-K. „Știm că există agenții de informații și rețele care sprijină Isis-K să provoace și să creeze probleme pentru guvernul taliban”, a spus Haqpal.

În India, oficialii guvernamentali și ai serviciilor de informații au sugerat că rivalitatea inter-talibană – dintre rețeaua Haqqani și o facțiune puternică din Kandahar condusă de Mullah Baradar, viceprim-ministrul – alimentează violența.

„Există fracționism clar în talibani”, a spus o sursă de informații din India. „Este posibil ca o facțiune să sprijine Isis-K pentru a șterge dominația facțiunii anti-Haqqani”.

Motivațiile din spatele atacurilor pot fi tulburi, dar amenințarea unei vărsări de sânge suplimentare este copleșitoare. „Violența va crește”, a spus Paliwal. „Va fi fiecare om pe pielea lui”.

Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe...
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
#talibani Afganistan, #isis, #atac, #statele unite, #talibani , #Afganistan