Kissinger: Strategia SUA in Agfanistan este gresita

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 09:17
1623 citiri
Kissinger: Strategia SUA in Agfanistan este gresita

Strategia pusa in aplicare de SUA in Afganistan nu a dat pana in prezent niciun fel de rezultate, constata intr-o nota pesimista fostul secretar de stat american Henry Kissinger

Intr-un articol din The Washington Post, Kissinger afirma ca SUA repeta - in opinia sa - erorile comise in trecut de 'cuceritorii Afganistanului' - care se axau pe tactica traditionala de combatere a insurgentilor, pe crearea 'unui guvern central, care sa-si extinda prerogativele pe intreg teritoriul tarii, pentru edificarea unei societati moderne'.

Istoria demonstreaza ca eforturile de creare a unui guvern central s-au incununat foarte rar de succes in Afganistan, subliniaza fostul consilier pentru securitate nationala si secretar de stat in administratiile Richard Nixon si Gerald Ford.

Intr-o perspectiva apropiata, SUA ar trebui sa puna in aplicare, in opinia fostului secretar de stat, o noua strategie militara care sa nu permita ca 'jihadistii' sa preia controlul tarii.

'In practica, aceasta inseamna controlul asupra Kabulului si teritoriilor locuite cu preponderenta de triburile pastune', afirma el, adaugand ca, se pare, aici va fi trimis contingentul suplimentar de 17.000 de soldati americani, despre care a anuntat Washingtonul saptamana trecuta.

In ce priveste celelalte regiuni afgane, strategia SUA trebuie sa fie mai flexibila, sa se axeze pe cooperarea cu liderii locali si pe coordonarea actiunilor cu formatiunile militare ale acestora, instruite de americani, considera Kissinger, opinand ca pentru a pune in practica aceasta strategie suplimentarea cu doar 17.000 de militari a contingentului SUA din Afganistan este insuficienta.

Pentru a reusi in Afganistan, SUA trebuie sa se asigure de sprijinul si cooperarea principalilor vecini ai acestei tari, intre care si Rusia, apreciaza Kissinger.

M.M.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Kissinger, #strategie SUA, #Afganistan , #Afganistan