LIVE TEXT Talibanii recuceresc Afganistanul. Mai mulți oameni ar fi căzut dintr-un avion care decola /Cel puțin cinci morți în ambuscadele de pe aeroport VIDEO

Luni, 16 August 2021, ora 14:00
6373 citiri
LIVE TEXT Talibanii recuceresc Afganistanul. Mai mulți oameni ar fi căzut dintr-un avion care decola /Cel puțin cinci morți în ambuscadele de pe aeroport VIDEO
Cel puţin cinci persoane au decedat în haosul creat în zona aeroportului din Kabul

Insurgenţii talibani au preluat puterea în Afganistan și ar urma să declare Emiratul Islamic al Afganistanului. Țara a fost cuprinsă de haos, aeroportul din capitala Kabul fiind luat cu asalt de mulțimi de oameni care vor să plece cât mai rapid din țară.

UPDATE 13.55 Imagini cu puternic impact emoțional de pe aeroportul capitalei afgane au fost făcute publice luni, 16 august. Mai mulți oameni ar fi căzut dintr-un avion aflat în plină decolare.

UPDATE 13.35 Luptători talibani din capitala afgană, Kabul, au început luni să adune armele deţinute de civili, deoarece oamenii nu mai au nevoie de ele pentru protecţia personală, a declarat un reprezentant al talibanilor.

UPDATE 13.05 Potrivit unui raport confidențial NATO, bugetul anual al talibanilor în exercițiul financiar 2019-2020 a fost de 1,6 miliarde de dolari, o creștere de 400% în patru ani comparativ cu cifrele Forbes din 2016.

UPDATE 12.48 Femeile din Afganistan trăiesc o dramă de când talibanii au preluat controlul țării. Sunt devastate la gândul că își vor pierde toate drepturile cu greu obținute, cum ar fi să meargă la serviciu, la școală sau să voteze. Două dintre ele au reușit să povestească ceea ce trăiesc, iar mesajele lor sunt sfâșietoare.

Rafale de arme automate au fost auzite în această dimineață în zona aeroportului din Kabul, capitala Afganistanului, fapt care a creat și mai multă panică în rândul miilor de oameni care se aflau în aeroport în speranța că vor putea părăsi țara. Zborurile comerciale şi cele de tranzit au fost anulate pe aeroportul din Kabul. Cel puţin cinci persoane au decedat în haosul creat.

România şi peste 60 de state au semnat o declaraţie comună privind situaţia din Afganistan prin care cer ca cetăţenilor afgani şi străini care doresc să plece să li se permită să facă acest lucru. Mai mult, s-a făcut un apel la cei care se află acum la conducere să protejeze vieţile oamenilor şi să restabilească ordinea civilă.

Armatele britanice şi ale NATO nu se vor mai întoarce pentru a lupta împotriva talibanilor, a declarat luni, 16 august, ministrul apărării britanic Ben Wallace, transmite Reuters. "Confirm că talibanii controlează ţara. Adică nu trebuie să fii analist politic ca să-ţi dai seama că exact aşa stau lucrurile", a declarat pentru Sky News ministrul britanic.

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul şi au preluat controlul Palatului Prezidenţial, după ce în ultimele săptămâni au cucerit, pe rând, principalele oraşe ale Afganistanului, în urma retragerii trupelor americane şi NATO.

Forţele afgane nu au opus decât o slabă rezistenţă în faţa talibanilor şi au pierdut controlul asupra provinciilor şi a principalelor axe de transport, astfel talibanii au preluat din nou puterea pierdută cu aproape 20 de ani în urmă după operaţiunea militară condusă de SUA în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Preşedintele ţării, Ashraf Ghani, a anunţat că a părăsit ţara pentru a evita vărsarea de sânge. Acesta a plecat spre Tadjikistan.

Fostul șef de la Casa Albă, Donald Trump, a declarat duminică, 15 august, că succesorul său, Joe Biden, ar trebui să demisioneze ca urmare a victoriei talibanilor în Afganistan, dar şi pentru gestionarea defectuoasă a altor dosare, precum cel al pandemiei, informează AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Bilanţul deceselor provocate de furtuni în Afganistan şi Pakistan a crescut la cel puţin 137 în ultimele zile, precipitaţii abundente fiind aşteptate în continuare în unele zone,...
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Aproximativ 70 de persoane au murit, începând de sâmbătă, în inundaţii şi revărsări de ape în Afganistan, anunţă Departamentul gestionării catastrofelor naturale, relatează AFP....
#Afganistan, #talibani Afganistan, #kabul , #Afganistan
Comentarii
Poza MAPS
MAPS
rank 1
Florin Cîțu și-a pierdut principala calitate.Omul nou este la fel
Poza lia_stoenescu
lia_stoenescu
rank 5