Miniştrii lui Biden au încercat, fără succes, să amâne retragerea din Afganistan. Dezvăluiri, într-o carte ce va fi publicată în curând

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 19:27
2651 citiri
Miniştrii lui Biden au încercat, fără succes, să amâne retragerea din Afganistan. Dezvăluiri, într-o carte ce va fi publicată în curând
Soldat american țintește cu luneta FOTO: Facebook/ U.S. Central Command

Miniştrul american de externe, Antony Blinken, şi cel al apărării, Lloyd Austin, au încercat în luna martie să-l convingă pe Joe Biden să prelungească prezenţa militară a SUA în Afganistan, dar preşedintele a refuzat, potrivit unei cărţi ce va apărea marţea viitoare, potrivit AFP.

Cel de-al 46-lea preşedinte al SUA era hotărât să pună capăt celui mai lung război al ţării sale, iar secretarul său de stat a fost iniţial ”în acord cu Biden pentru o retragere totală”, relatează jurnaliştii Washington Post Bob Woodward şi Robert Costa în cartea lor ”Peril”, potrivit unor noi extrase publicate în special de canalul de televiziune CNN.

Dar, după o reuniune cu aliaţii NATO la Bruxelles în luna martie, Antony Blinken şi-a schimbat recomandarea, propunând 'prelungirea misiunii cu militari americani pentru ceva timp cu scopul de a vedea dacă aceasta ar putea favoriza o soluţie politică' între beligeranţii afgani, scriu ei. În principiu, 'câştigaţi timp pentru negocieri'.

Potrivit autorilor, Antony Blinken l-a sunat pe Joe Biden de la Bruxelles pentru a-i spune că miniştrii NATO cer la unison ca retragerea americană să fie condiţionată de progresele ce vor fi înregistrate în procesul de pace.

Ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, în opinia unora, nu şi-au ascuns rezervele faţă de retragerea totală decisă de fostul preşedinte american Donald Trump şi confirmată într-un final de Joe Biden.

În cursul unei audieri parlamentare, Antony Blinken a afirmat luni că i-a 'transmis' preşedintelui ceea ce a 'auzit' din partea membrilor NATO pentru ca el 'să ia în considerare' când va lua propria decizie. 'Fiecare şi-a expus punctul său de vedere', dar în final 'toţi au susţinut în unanimitate ideea că noi vom pleca împreună', a explicat secretarul de stat american.

La solicitarea AFP miercuri, Departamentul de Stat s-a limitat să amintească aceste declaraţii.

Tot în martie, Lloyd Austin a formulat de asemenea o nouă propunere de retragere eşalonată în trei sau patru etape pentru a permite Washingtonului să exercite presiuni asupra negociatorilor afgani, potrivit cărţii.

Dar Joe Biden a refuzat să urmeze aceste recomandări, de teama să nu rămână împotmolit în Afganistan.

La mijlocul lunii aprilie, preşedintele democrat a anunţat deci că a decis retragerea tuturor forţelor americane din această ţară înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001 în SUA, comise de reţeaua Al-Qaida găzduită în Afganistan de regimul taliban care se afla la putere atunci la Kabul.

Însă această retragere a virat spre un scenariu catastrofal, chiar înainte de plecarea ultimului soldat american, odată cu prăbuşirea autorităţilor afgane prooccidentale şi revenirea la putere a talibanilor, alungaţi de intervenţia de acum 20 de ani, notează AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#retragere trupe SUA din Afganistan, #administratia Biden, #carte , #Afganistan