Mișcare anti-talibană din nordul Afganistanului, pregătită atât de negociere, cât și de război

Duminica, 22 August 2021, ora 14:50
6930 citiri
Mișcare anti-talibană din nordul Afganistanului, pregătită atât de negociere, cât și de război

O mişcare de rezistenţă anti-talibană din nordul Afganistanului a transmis că este dispusă să negocieze cu talibanii, dar şi că este pregătită pentru un conflict pe termen lung, scrie BBC.

Un purtător de cuvânt al Frontului Naţional de Rezistenţă a declarat pentru agenţia de presă AFP că Ahmad Massoud - fiul faimosului lider militar anti-sovietic şi politician Ahmad Shah Massoud - a adunat aproximativ 9.000 de luptători în valea Panjshir, la nord-est de Kabul.

Într-un interviu acordat separat, liderul Ahmad Massoud a declarat pentru ziarul Al-Sharq al-Awsat, cu sediul la Londra, că mişcarea lui a sperat la discuţii, dar că este „pregătită să apere până la ultimul om”.

„Suntem gata să formăm un guvern incluziv cu talibanii prin negocieri politice. Dar ce este de neacceptat este formarea unui guvern afgan caracterizat de extremism, care ar reprezenta o ameninţare serioasă nu doar pentru Afganistan, ci şi pentru regiune şi întreaga lume”, a spus el.

Talibanii au declarat, pe 15 august, victoria în faţa armatei afgane, care a fost sprijinită şi instruită de trupele NATO timp de două decenii, şi au preluat conducerea ţării.

După ce au recucerit, pe rând, toate capitalele provinciilor din ţară, pe 15 august talibanii au preluat palatul prezidenţial, după ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară, pentru a evita vărsarea de sânge, a spus el, aflându-se în prezent în Emiratele Arabe Unite.

În ultimele zile, mii de oameni din Afganistau au încercat să plece din ţară, cei mai mulţi fără succes, iar scene de panică au fost văzute pe aeroportul din Kabul, de unde guvernele internaţionale îşi evacuează personalul şi pe unii colaboratori afgani.

Câţiva lideri talibani au revenit în Afganistan din exilul în Qatar, iar marţi gruparea a susţinut prima conferinţă de presă de la preluarea controlului, promiţând libertate pentru femei şi presă în conformitate cu legea Sharia.

Proteste restrânse au avut loc în ţară de Ziua Independenţei, pe 19 august, mai mulţi oameni fiind împuşcaţi mortal pentru schimbarea stagului taliban cu cel afgan.

Un raport al serviciilor secrete ONU a arătat că talibanii caută foştii colaboratori ai NATO şi ameninţă familiile acestora.

Mai mulţi oameni au murit pe aeroport şi în afara lui, în încercarea de a părăsi ţara - unii agăţându-se de avioane, alţii fiind prinşi în busculade.

Au apărut şi temeri că organizaţia Stat Islamic ar putea pune la cale atacuri la aeroport. Guvernele străine şi-au sfătuit cetăţenii să iasă doar dacă au primit documente pentru călătorie.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au spus că va fi imposibil ca până la finalul lunii august să îşi evacueze toţi cetăţenii care doresc acest lucru.

Citeste si:
"Situația pe frontul din estul Ucrainei este chiar mai gravă decât se spune". Kievul așteaptă arme cu rază mai lungă de acțiune
"Situația pe frontul din estul Ucrainei este chiar mai gravă decât se spune". Kievul așteaptă arme cu rază mai lungă de acțiune
Situația de pe frontul din estul Ucrainei este chiar mai gravă decât se spune, a declarat pe 26 mai ministrul de externe Dmitro Kuleba, în timp ce forțele rusești continuă să avanseze în...
Propagandă orwelliană în Mariupol. Rusia folosește televizoare uriașe purtate de mașini pe străzile orașului pentru a difuza știrile lui Putin VIDEO
Propagandă orwelliană în Mariupol. Rusia folosește televizoare uriașe purtate de mașini pe străzile orașului pentru a difuza știrile lui Putin VIDEO
Pe mai multe maşini ale Ministerului Situaţiilor de Urgenţă din Rusia au fost amplasate ecrane şi boxe uriaşe și circulă prin cartiere ale Mariupolului, oraș devastat de bombardamentele...