NATO ar putea grabi retragerea din Afganistan

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 14:24
1429 citiri
NATO ar putea grabi retragerea din Afganistan
Foto: The Guardian

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, luni, ca retragerea din Afganistan ar putea avea loc pana la sfarsitul acestui an, mai devreme decat a fost programat, recunoscand ca atacurile talibanilor au scazut moralul celor 120.000 de trupe ale Aliantei.

The Guardian relateaza ca Rasmussen a facut aceste declaratii in urma presiunilor din ce in ce mai mari pentru retragerea militara din Afganistan, urmand ca, pana in 2014, NATO sa indeplineasca misiuni umanitare, de mentinere a pacii si de instruire a trupelor afgane.

"De acum pana la sfarsitul lui 2014, veti putea vedea adaptarea prezentei noastre (in Afganistan - n.red.). Trupele noastre se pot reloca, isi pot asuma alte sarcini sau chiar se pot retrage, partial sau total", a spus Rasmussen, adaugand ca, in functie de conditiile de securitate, procesul poate fi accelerat in anumite zone din Afganistan.

Seful NATO a mai aratat ca uciderea, in acest an, de catre insurgenti, a aproximativ 50 de militari aliati a daunat relatiei dintre fortale internationale si cele ale statului afgan, care, in prezent, isi antreneaza propriul personal.

NATO intentioneaza ca, pana la retragerea definitiva din 2014, sa fie pregatite 352.000 de trupe de securitate afgane.

Anders Fogh Rasmussen a mai declarat ca, pe langa atacuri ale talibanilor impotriva coalitiei, au avut loc si infiltrari ale acestora in randurile fortelor nationale afgane, cu scopul de a le deruta si de a le discredita in fata publicului occidental, incurajat, astfel, sa protesteze la adresa razboiului.

Rasmussen a incheiat, subliniind ca retragerea accelerata nu trebuie privita ca o "cursa a plecarilor" si ca, dupa retragerea din 2014, fortele afgane de securitate isi vor continua antrenamentele, sub coordonarea NATO.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#retragere NATO Afganistan, #pregatire forte securitate afgane, #armata politie retragere Afganistan , #Afganistan