Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Povestea cutremuratoare a unei adolescente din Afganistan (Video)

Sambata, 12 Mai 2012, ora 14:53
8777 citiri
Povestea cutremuratoare a unei adolescente din Afganistan (Video)
Foto: CNN

De obicei, povestile de razboi sunt spuse de anonimi. Pentru ca de multe ori, victimele violentelor, mai ales daca sunt femei, au de suferit dupa ce vorbesc despre atrocitatile la care au fost supuse.

Una dintre politicile postului de televiziune CNN este sa nu dezvaluie identitatea victimelor violurilor. Jurnalistii au facut insa o exceptie pentru o tanara din Afganistan, care a tinut ca numele ei sa fie cunoscut.

In cadrul unui reportaj video cutremurator, Sahar Gul povesteste cum a fost fortata sa se casatoreasca, la 13 ani, dupa ce sotul ei, membru al armatei afgane, a violat-o.

Furios ca nu a ramas imediat insarcinata, barbatul a inchis-o intr-o pivnita timp de luni intregi, unde a torturat-o smulgandu-i unghiile sau biciuindu-o. Apoi a vrut sa o transforme intr-o prostituata, drept pedeapsa ca nu si-a indeplinit obligatia de femeie, in viziunea sa.

"Mi-au spus sa ma duc pana in pivnita pentru ca au oaspeti. Cand am ajuns acolo, au venit si mi-au legat mainile si picioarele. Imi aduceau rar putina apa si mancare", a povestit adolescenta, pentru CNN.

"Atunci cand mergeam la baie, ma bateau groaznic. Mi-au electrocutat talpile, am vrut sa mor. Tipam atunci cand ma chinuiau si probabil ca vecinii au auzit. La un moment dat am fost inconstienta timp de o zi si o noapte", a mai spus Sahar.

Intr-adevar, vecinii i-au auzit tipetele si au anuntat autoritile, iar acestea au reusit sa o salveze, in decembrie. La inceputul lunii mai, Gul a stat in boxa martorilor, acuzandu-si sotul si pe cei trei membri ai familiei sale. Fiecare au primit cate o pedeapsa de 10 ani de inchisoare.

"Zece ani nu este suficient. Ar fi trebuit sa stea dupa gratii 50 de ani", a spus tanara, dupa aflarea sentintei. In plus, fata se teme pentru viata ei, avand in vedere ca, potrivit legii, este inca sotia barbatului care a batut-o si chinuit-o.

"Daca raman in Afganistan, ma va gasi si ma va omori. Are drept de viata si de moarte asupra mea. Vreau sa studiez in strainatate, sa devin medic sau procuror, astfel incat sa ajut oameni aflati in dificultate.

Sahar Gul a devenit simbolul international al luptei pentru drepturile femeilor din Afganistan. Insa, potrivit jurnalistilor de la CNN, cazul sau a ridicat o alta intrebare, cu consecinte mai grave asupra respectarii drepturilor omului.

La peste 10 ani de la ocuparea Afganistanului de catre fortele occidentale, cat de mult sunt respectate drepturile femeilor, in aceasta tara? In 2014, toate fortele americane se vor retrage din Afganistan, ceea ce inseamna ca orice influenta occidentala ar putea disparea.

Regimul taliban aflat la putere din 1996 pana in 2001 impunea reguli stricte femeilor. Nu aveau dreptul sa intre in scoli, in politica sau sa se angajeze. Atunci cand doreau sa iasa din casa, trebuiau sa fie escortate de un membru al familiei de sex barbatesc.

Organizatiile pentru respectarea drepturilor omului au apreciat insa schimbari. Din 2004, tinerelor fete li s-a garantat accesul la educatie, potrivit legii fundamentale a tarii. Human Rights Watch sustine ca aproape doua milioane de fete afgane sunt inscrise la scoala.

In Afganistan, rata mortalitatii infantile a scazut, in ultimii ani, iar speranta de viata a crescut. Potrivit unui raport publicat de organizatia Oxfam, femeile se pot angaja in Afganistan si au acces la educatie.

Cu toate acestea, povestile legate de violuri si crime nu au incetat sa apara, mai ales in presa occidentala. In 2009, presedintele Hamis Krzai a promulgat legea privind eliminarea violentei impotriva femeilor. Aceasta lege interzice, printre altele, asa numitele "ucideri din onoare", practici traditionale religioase in popor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#violata Afganistan, #fara torturata Afganistan, #respectare drepturi femei Afganistan , #Afganistan