Povestea cutremuratoare a unei femei desfigurate cu cutitul de sot: Legea o impiedica sa divorteze

Marti, 05 Mai 2015, ora 14:59
5619 citiri
Povestea cutremuratoare a unei femei desfigurate cu cutitul de sot: Legea o impiedica sa divorteze
Foto: Hepta.ro

La mai bine de un an dupa ce sotul a desfigurat-o cu un cutit, Setara, o femeie din Afganistan, inca asteapta separarea legala. Situatia sa este una obisnuita in tara musulmana, unde drepturile femeilor sunt puternic incalcate.

Povestea femeii care nu poate divorta, desi sotul sau aproape a desfigurat-o, este prezentata pe larg de The Guardian.

De-a lungul casatoriei lor, sotul femeii, un dependent de droguri, ii cerea sa aduca 56 de lire in fiecare zi, pentru a-si cumpara narcotice.

"De unde sa faca rost o femeie din Afganistan de acesti bani?", se intreaba retoric Setara, care a ales sa nu isi divulge numele adevarat.

Ziua teribila din decembrie 2013, cand sotul sau si-a pierdut controlul, a inceput ca oricare alta. "El radea, eu i-am pregatit mancarea, am mers la culcare impreuna", isi aminteste femeia. A doua zi, insa, la primele ore ale diminetii, sotul femeii intrase in sevraj. A atacat-o cu un cutit si a lasat-o inconstienta.

Cand Setara s-a trezit, sotul sau ii taia nasul cu un cutit. S-a impotrivit, asa ca barbatul a inceput sa o taie frenetic: mai intai i-a taiat o buza, apoi a taiat-o pe piept. A continuat apoi sa o bata cu brutalitate, pana cand femeia si-a pierdut din nou constienta. Cand s-a trezit iar, a fost tarata afara, desi sangera puternic. In cele din urma, cei patru copii s-au trezit, alertati de tipetele femeii, si au reusit sa-l indeparteze pe barbat.

Acesta a fugit si s-a alaturat insurgentilor din Shindand Herat. De atunci, Setara nu a mai auzit nimic de el, dar nici nu a reusit sa obtina separarea legala de acesta.

Ca majoritatea femeilor afgane din zona rurala, scriu jurnalistii britanici, ea nu are o carte de identitate sau o tazkera, necesara pentru a putea cere in instanta divortul. O afgana poate obtine o tazkera doar cu acordul tatalui sau al sotului, lucru care poate fi destul de problematic in cazul unor abuzuri domestice.

Setara a suferit si un accident vascular. Cazul sau a ajuns in atentia unui avocat local, care a ajutat-o sa se opereze in Turcia. Cand a revenit, un ONG i-a oferit consiliere juridica si a obtinut o carte de identitate, astfel incat sa poata cere oficial divortul.

Problemele femeii nu se opresc insa aici. Tatal sau marturiseste ca nu are niciun regret pentru ca a vandut-o, in urma cu sapte ani, unui barbat abuziv. Acesta - si el dependent de droguri - ceruse bani de la fiica sa pentru a-i confirma identitatea. Fara confirmarea tatalui, pentru tanara a fost foarte dificil sa poata obtine documente legale.

In Afganistan, majoritatea femeilor care se confrunta cu violenta domestica nu cauta sa obtina un divort legal, pentru ca sunt dependente economic de sotii lor si exista si o mare presiune culturala de a-si pastra familiile unite. Ca urmare, doar 5% din cazurile de violenta impotriva femeilor chestionate de catre ONU intr-un raport recent s-au incheiat cu urmarirea penala intr-un tribunal oficial.

Si in instanta e greu pentru o femeie sa obtina divortul. Se pare ca bataia primita de la sot nu e un motiv suficient de solid, decat daca a fost vorba de o intentie de crima.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#femeie afganistan divort, #drepturi femei Afganistan , #Afganistan