Refugiați afgani sosiți cu o aeronavă Tarom în România. Au fost întâmpinați de ministrul Bogdan Aurescu

Joi, 09 Septembrie 2021, ora 22:21
2947 citiri
Refugiați afgani sosiți cu o aeronavă Tarom în România. Au fost întâmpinați de ministrul Bogdan Aurescu

Mai mulți cetăţeni afgani, evacuaţi din Afganistan, au ajuns în România joi seară, 9 septembrie, din Islamabad, la bordul unei aeronave TAROM.

”Tocmai a ajuns în România cea mai mare parte a cetăţenilor afgani, a afganilor noştri, care au fost evacuaţi de România din Afganistan. Aţi asistat la încheierea cu succes a celei mai ample operaţiuni de extragere din Afganistan în cadrul căreia am reuşit aducerea la Bucureşti a 139 de cetăţeni aflaţi sub protecţia României dintre cei 156 care au fost evacuaţi de către celula de criză”, a afirmat, joi seară, Bogdan Aurescu.

Acesta a precizat că este vorba despre foşti colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, precum şi alte categorii vulnerabile: jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora

”Alţi 17 cetăţeni sprijiniţi de România şi care au primit asistenţă din partea României au optat să continue călătoria prin alte mijloace către destinaţia lor finală, România”, precizat Aurescu, explicând că cetăţenii afgani vor ajunge în zilele următoare în ţară.

Aurescu a precizat că, de asemenea, au ajuns în România 49 de cetăţeni români care au dorit să fie evacuaţi din Afganistan, 7 cetăţeni străini, din state partenere ale României.

”Au fost misiuni extrem de complicate, intense, inclusiv la nivel uman, emoţional, pentru că Afganistanul este scena unor drame umane greu de imaginat”, a mai afirmat Aurescu.

Acesta precizează că activitatea celulei de criză va continua în perioada următoare.

De asemenea, Aurescu a explicat că în Afganistan mai sunt 8 cetăţeni români, dar care nu au dorit până acum să fie evacuaţi.

Aeronava a aterizat la Baza 90 Transport Aerian.

Refugiaţii afgani sunt întâmpinaţi de ministrul Aurescu, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliţie Bogdan Despescu.

Citeste si:
Vecinătatea genetică a românilor. ANALIZĂ
Vecinătatea genetică a românilor. ANALIZĂ
Paleogenetica arată că românii sunt un amestec în principal între cinci populații*: "dinaric-danubiană" 28%, "balto-slavică" 18%, "balcanic-orientală" 15,5%, "greco-anatoliana" 13,5% și...
Horia Tecău și-a serbat ”majoratul” în Cupa Davis! Surpriza imensă de care a avut parte tenismenul român VIDEO
Horia Tecău și-a serbat ”majoratul” în Cupa Davis! Surpriza imensă de care a avut parte tenismenul român VIDEO
Jucătorul de tenis Horia Tecău a avut parte, joi, de o surpriză, la antrenamentul din Sala Sporturilor ”Horia Demian” din Cluj-Napoca, unde va evolua în Cupa Davis cu Portugalia, conform...
Sursa: AGERPRES