Reportaj din bastionul talibanilor: Copil de trei ani, pregatit sa ucida (Video)

Autor: Ana Ilie
Luni, 20 Octombrie 2014, ora 22:25
4046 citiri
Reportaj din bastionul talibanilor: Copil de trei ani, pregatit sa ucida (Video)

Dupa mai bine de un deceniu de razboi, trupele occidentale se pregatesc sa se retraga din Afganistan. Talibanii pastreaza insa controlul in unele parti ale tarii si ameninta sa il extinda.

Un reporter BBC a reusit sa patrunda intr-un astfel de bastion al talibanilor, in Valea Tangi, la mai putin de 100 de kilometri de capitala Kabul.

De aici se lanseaza frecvent atacuri asupra capitalei si aici au avut loc unele din cele mai violente lupte intre trupele NATO si talibani.

Auto-proclamatul lider al talibanilor in regiune, Said Rahman, cunoscut drept Guvernatorul Badri, are acum 27 de ani si a inceput sa lupte ca adolescent impotriva coalitiei conduse de americani ce a indepartat talibanii de la putere in 2001.

Badri spune ca va continua sa lupte pana cand americanii pleaca din tara si pana cand legea islamica este impusa in tot Afganistanul.

Profitand de ocazia de a-si face publicitate in fata unui jurnalist occidental, liderul talibanilor i-a aratat acestuia zona pe care o controleaza si unde soldatii afgani se deplaseaza rar, si atunci puternic inarmati.

Controlul talibanilor este evident mai ales in scolile din valea Tangi, unde religia este in centrul studiilor. Aici studiaza numai baieti si nu exista planuri de a construi scoli si pentru fete, desi talibanii spun oficial ca au relaxat interdictia cu privire la educatia fetelor.

Mare parte din banii ce finanteaza scolile de baieti vin de la Guvernul de la Kabul si din Occident.

In cursul turului oferit de Badri, reporterul intalneste si un baiat de trei ani, care se joaca cu un Kalasnikov. Intrebat ce face cu arma, baietelul raspunde: "Impusc oameni". Tatal sau spera ca acesta va creste mare si va deveni un luptator adevarat.

Cand talibanii guvernau Afganistanul, era renumiti pentru brutalitatea pedepselor acordate de tribunalele religioase. Taierea membrelor si omorarea cu pietre raman practici obisnuite in zonele controlate de talibani.

Talibanii isi doresc sa cucereasca Kabulul si de-acolo intreg Afganistanul insa, sustine reporterul, din ceea ce a observat in cele patru zile petrecute in randul lor, nu au capacitatea de a lansa o ofensiva la scara larga, numai atacuri disparate.

Insa pe masura ce occidentul isi retrage trupele, tot mai multi afgani s-ar putea trezi traind sub regimul taliban, avertizeaza jurnalistul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Afganistan talibani NATO, #Afganistan reportaj copil arma , #Afganistan