Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rusia acuza esecul politicii "unipolare" din Irak si Afganistan a SUA

Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 13:09
1714 citiri
Rusia acuza esecul politicii "unipolare" din Irak si Afganistan a SUA

Politica americana "unipolara" a esuat in Irak si Afganistan si a contribuit la declansarea recentului conflict din Georgia, a declarat sambata, la ONU, ministrul rus de Extene, Serghei Lavrov.

Invazia rusa in Georgia din luna august a adus relatiile cu Statele Unite la cel mai tensionat nivel de la incheierea Razboiului Rece, informeaza Reuters.

Intr-un discurs dur sustinut la Adunarea Generala a ONU, Lavrov a calificat razboiul american din Irak "o lovitura grea" adusa eforturilor globale de combatere a terorismului si a pus sub semnul intrebarii misiunea condusa de NATO impotriva talibanilor din Afganistan.

Lavrov a descris politica externa a Statelor Unite ca fiind una "unipolara", ceea ce inseamna ca Washingtonul se considera singura superputere din lume capabila sa actioneze, fara a tine seama de alte state. "Iluzia unei lumi unipolare a adus confuzie pentru multi", a spus Lavrov.

"In schimbul loialitatii totale, ei se asteptau sa primeasca un cec in alb pentru rezolvarea tuturor problemelor", a precizat ministrul rus de Externe. Washingtonul si aliatii europeni au condamnat actiunile militare ruse din Georgia, declansate dupa ce Tbilisi-ul a incercat sa preaia controlul asupra regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud.

Rusia a motivat ca a raspuns in fata agresiunii georgiene.

Moscova a iritat Washingtonul prin refuzul de a fi de acord cu cresterea presiunii asupra Iranului in dosarul nuclear, dar si prin colaborarea cu presedintele venezuelean Hugo Chavez.

"Chiar daca nu suntem de acord cu Rusia in chestiunea georgiana, dorim sa colaboram cu ea in zone de interes comun, cum ar fi programul nuclear iranian", a spus trimisiul american la ONU, Zalmay Khalilzad. Administratia Bush doreste ca Georgia si Ucraina sa adere la NATO. Ambele state sunt la granita cu Rusia si au facut parte din fosta URSS.

"Toate statele au parteneri cu care au relatii de prietenie, o istorie si un spatiu comun", a spus Lavrov, referindu-se aparent la zona de influenta a Rusiei. "Este o chestiune negativa subminarea artificiala a acestor relatii spre beneficiul anumitor scheme geopolitice", a precizat el.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
#Rusia, #politica, #unipolara, #acuza, #ONU, #Serghei Lavrov, #Irak, #Afganistan , #Afganistan