Mai multe țări anunță sfârșitul operațiunilor de evacuare de la Kabul. Ameninţarea de noi atacuri va creşte pe măsură ce retragerea se apropie de final

Vineri, 27 August 2021, ora 11:32
1726 citiri
Mai multe țări anunță sfârșitul operațiunilor de evacuare de la Kabul. Ameninţarea de noi atacuri va creşte pe măsură ce retragerea se apropie de final
Forţele britanice au intrat în faza finală a evacuărilor de pe aeroportul din Kabul FOTO Hepta

Spania a anunţat vineri, 27 august, sfârşitul operaţiunilor sale de evacuare de la Kabul, odată cu sosirea ultimelor două zboruri spaniole din Dubai, după ceva mai mult de o săptămână de la crearea acestui pod aerian în urma cuceririi Afganistanului de către talibani, transmite AFP.

Un avion militar A400 a sosit din Dubai, venind de la Kabul, la ora 07.20, iar un al doilea zbor urma să aterizeze la 08:20.

Cu aceste două zboruri, evacuarea de către Spania a colaboratorilor afgani şi a familiilor lor se încheie, a anunţat guvernul într-un comunicat.

La bordul celor două avioane s-au aflat 81 de spanioli, printre care personal al ambasadei la Kabul, militari ai forţelor terestre şi aeriene, dar şi patru militari portughezi şi 83 de colaboratori afgani ai Spaniei, Portugaliei şi NATO.

În total, militarii spanioli au evacuat 1.898 de afgani, angajaţi şi familiile lor, care au lucrat pentru Spania, Statele Unite, Portugalia, Uniunea Europeană, ONU şi NATO, precum şi personalul ambasadei Spaniei la Kabul.

Madridul a încheiat un acord cu SUA prin care Spania va putea primi până la 4.000 de afgani, evacuaţi de americani, la bazele militare de la Rota şi Moron, situate în Andaluzia şi care sunt utilizate de cele două state.

Forţele britanice au intrat în faza finală a evacuărilor de pe aeroportul din Kabul, care se vor încheia "în câteva ore", a anunţat vineri, 27 august, Ministerul Apărării de la Londra, transmit Reuters şi AFP.

Minstrul Ben Wallace a explicat la postul Sky News că, la ora 03.30 GMT, Marea Britanie a 'închis Baron Hotel', unde erau chemaţi candidaţii la plecarea în Regatul Unit, a 'închis centrul de procesare' a solicitanţilor de azil şi Abbey Gate, unul din cele trei puncte de acces la aeroportul din Kabul, unde s-a produs joi unul din cele două atentate sinucigaşe revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Eforturile se concentrează acum pe evacuarea cetăţenilor britanici şi a altora care au primit deja autorizarea de a pleca şi se află deja la aeroport, a indicat ministerul.

Nicio altă persoană nu va mai fi chemată la aeroport pentru evacuare, au precizat autorităţile.

'Regretăm profund că nu toţi au putut fi evacuaţi în cursul acestui proces', a declarat ministrul Ben Wallace într-un comunicat.

Wallace a spus puţin mai târziu la televiziunea Sky News că atacul de la aeroportul din Kabul, în care au fost ucişi 85 de oameni, printre care 13 militari americani, nu a accelerat graficul Marii Britanii de încheiere a operaţiunii de evacuare.

El a avertizat că ameninţarea de noi atacuri va creşte pe măsură ce operaţiunea se apropie de final.

Până acum, Londra a evacuat mai mult de 13.700 de britanici şi cetăţeni afgani, în al doilea cel mai mare pod aerian realizat de forţele aeriene britanice după operaţiunea podului aerian al Berlinului din anul 1949, de aprovizionare în timpul blocadei sovietice, potrivit Ministerului Apărării

Australia şi-a evacuat ultimii militari în ajunul atentatului de pe aeroportul din Kabul

Toţi militarii australieni care se aflau încă în Afganistan au părăsit ţara cu o zi înainte de dublul atentat sinucigaş mortal comis joi, 26 august, pe aeroportul din Kabul, a anunţat ministrul apărării, avertizând împotriva unor noi atacuri, relatează vineri France Presse.

Cel puţin treisprezece soldaţi americani au fost ucişi şi 18 răniţi în acest atac kamikaze revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic şi comis la marginea aeroportului capitalei afgane, unde sunt comasaţi mii de oameni în speranţa de a fugi din ţară după ce talibanii au pus mâna din nou pe putere.

Regimul taliban a identificat până acum douăzeci de morţi şi 52 de răniţi.

Mai mult de 100.000 de persoane au fost evacuate din Afganistan de la 14 august, după revenirea la putere a talibanilor, a anunţat joi un responsabil al Casei Albe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Un cunoscut șef de cartel al drogurilor care ar fi plănuit să o ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare...
#Afganistan, #kabul, #evacuare, #Spania, #Marea Britanie, #Australia , #Afganistan