Cât de moderați sunt noii talibani din Afganistan și de ce alunecă spre extremism grupările islamiste. Cazul Frăției Musulmane din Egipt

Luni, 16 August 2021, ora 20:40
5042 citiri
Cât de moderați sunt noii talibani din Afganistan și de ce alunecă spre extremism grupările islamiste. Cazul Frăției Musulmane din Egipt
Cum va decurge guvernarea talibanilor în Afganistan FOTO Hepta

Fostul deputat liberal Ovidiu Raetchi arată într-un scurt comentariu pe marginea evenimentelor din Afganistan că grupările islamiste au tins să alunece spre extremism în momentul în care s-au lovit de problemele reale ale guvernării.

„Până acum, din veștile confuze care vin dinspre Afganistan, această generație de talibani pare a fi mai prudentă decât cea a mullahului Omar. Nu am văzut încă știri confirmate despre execuții, masacre etc.

Să presupunem că aceasta linie prudentă va putea fi menținută de talibani o perioadă. Că există linii diplomatice deschise care presează eficient pentru moderarea lor. Știți care rămâne marea problemă? (Marea problema a oricărei grupari islamiste care ajunge la putere). Centrarea pe sharia. Singurul mesaj politic al mișcărilor islamiste este "să aplicăm sharia!". Când Frația Musulmana a fost fondată în Egipt, în 1928, sloganul său (de un impact electoral nimicitor) a fost: "Islamul e soluția!".

Când reprezentanții Frăției au ajuns - în mai multe perioade - în Parlament, au fost întrebați: "Bun, dar ce înseamnă concret asta? Cum aplicăm principiul că Islamul e soluția?". Au răspuns: "Facem din Sharia legea statului". După o perioadă, liderii egipteni au cedat: au numit sharia ca sursă a legislației și Constituției și au adoptat prevederi din ea. După câțiva ani, când Egiptul era tot sărac, Frăția Musulmană a spus: "Suntem săraci pentru că e nevoie de și mai multă sharia.

Trebuie să ne apropiem mai mult de linia Coranului". Și asta e o spirală care nu se mai oprește, pentru că mișcările islamiste nu au proiecte de guvernare, ci doar un slogan: Islamul e soluția, sharia, mai multă sharia! Cu cât lucrurile merg mai prost în societate și economie, gruparea se radicalizează în propriul slogan.

Talibanii se mai pot dovedi prudenți o perioadă - hai să sperăm că o vor face. Problemele vor începe însă din momentul în care vor trebui să guverneze. Atunci vor spune "Sharia!" - iar când vor întâmpina primele nemulțumiri: "Mai multă sharia!". Iar din acel punct potențialele linii de negociere cu ei vor fi tăiate”, a scris fostul deputat, specialist în politică externă.

Citește și:
Cum au ajuns egiptenii la sapă de lemn. Autoritățile le recomandă cetățenilor să cumpere gheare de pui
Cum au ajuns egiptenii la sapă de lemn. Autoritățile le recomandă cetățenilor să cumpere gheare de pui
„O, Doamne, nu ne lăsa să ajungem în punctul în care trebuie să mâncăm picioare de pui”, spune un bărbat care cerșea alături de vânzătorii de păsări de curte din piața Giza din...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#Afganistan, #talibani Afganistan, #Egipt, #kabul , #Afganistan