Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

ANALIZĂ Victoria talibanilor în Afganistan, noul suflu inspirator al jihadismului mondial

Joi, 19 August 2021, ora 16:37
3170 citiri
ANALIZĂ Victoria talibanilor în Afganistan, noul suflu inspirator al jihadismului mondial
Cazul afgan nu este în mod necesar repetabil în altă parte FOTO Hepta

Victoria talibanilor în Afganistan riscă să le insufle optimism jihadiştilor din alte părţi ale lumii, încurajaţi de noua înfrângere a unei puteri străine şi de triumful strategiei bazate pe negociere şi răbdare, notează joi AFP într-un comentariu.

La nivel mondial, luptătorii mişcării jihado-salafiste, majoritatea lor afiliaţi Al-Qaida sau grupării rivale Stat islamic (SI), constată, cu siguranţă, reuşita 'studenţilor la religie' afgani, reveniţi la putere la Kabul după două decenii de când au fost alungaţi.

'Aceasta le dă jihadiştilor un elan formidabil. Îi face să creadă că pot alunga o putere străină, chiar una majoră cum sunt Statele Unite', consideră Colin Clarke, director de cercetare la Soufan Center, un think-tank de geopolitică cu sediul la New York.

El spune că se aşteaptă la 'un bombardament solid de propagandă, ce va culmina la împlinirea a 20 de ani de la atacurile de la 11 septembrie' 2001, şi care 'le va ridica moralul jihadiştilor, din Africa de Nord şi până în Asia de Sud-Est'.

Cazul afgan nu este în mod necesar repetabil în altă parte, pentru că nu toate grupările active luptă contra unor puteri străine. Exemplul Sahelului, de unde Franţa a anunţat recent retragerea unei părţi a celor 5.100 de militari în favoarea unor forţe speciale europene, după peste opt ani de prezenţă, este foarte diferit de dosarul afgan.

Dar 'cucerirea Afganistanului de către talibani este ceva care îi va încuraja pe jihadiştii de pretutindeni', admite Aymenn Jawad Al-Tamimi, cercetător în cadrul programului cu privire la extremism al Universităţii George Washington din SUA.

Talibanii nu s-au mulţumit să lase să se deterioreze situaţia. În timp ce se războiau, au negociat cu americanii şi cu guvernul afgan şi şi-au instalat pionii prin miliţiile locale, clanurile şi triburile care formează mozaicul naţional.

Dar, la nivel simbolic, triumful lor le permite să-i convingă pe militanţi că, 'dacă vor continua să lupte, adversarii lor vor sfârşi prin a se prăbuşi', spune cercetătorul irakian.

De 24 de ore, reţelele sociale distribuie numeroase comentarii de propagandă ale sferei jihadiste, precum cel al mişcării Hamas despre faptul că acest succes 'dovedeşte că rezistenţa popoarelor, în fruntea cărora se află poporul nostru mujahedin palestinian, va conduce în final la victoria şi la reuşita obiectivelor sale de libertate şi de revenire, cu voia lui Allah'.

La rândul său, agenţia de propagandă a Al-Qaida, Al-Thabat, dă asigurări că 'musulmanii şi mujahedinii din Pakistan, Kashmir, Yemen, Siria, Gaza, Somalia şi Mali sărbătoresc eliberarea Afganistanului şi aplicarea sharia'.

Ce se întâmplă cu ISIS

În privinţa SI, chestiunea este mai spinoasă. Când Al-Qaida a jurat credinţă talibanilor, SI i-a calificat drept apostaţi, iar în Afganistan ura este cu atât mai persistentă, cu cât Statul Islamic al Khorasan (ISKP) a fost creat de transfugi talibani.

Cu toate acestea, 'SI nu profită mai puţin de prăbuşirea statului afgan', susţine 'Mr. Q', un specialist occidental în problema SI, care îşi publică sub acest pseudonim pe Twitter cercetările.

Între 1 ianuarie şi 11 august, el a numărat 216 atacuri ale ISKP faţă de 34 în aceeaşi perioadă a anului trecut, o situaţie care 'face din Afganistan una din provinciile SI cele mai dinamice'. 'Nu totul este legat de retragerea americană, dar victoria talibanilor dă aer şi ISKP', remarcă el.

Dincolo de urile fratricide, există obiective convergente: 'SI comunică constant despre faptul că occidentalii nu pot rămâne etern' pe pământ străin şi, din această perspectivă, triumful talibanilor 'le legitimează modul de acţiune'.

Colin Clarke aminteşte şi el că haosul şi războiul sunt condiţiile de bază ale dezvoltării oricărei grupări jihadiste. 'Prăbuşirea armatei afgane este o stranie reminiscenţă a ceea ce am văzut în Irak în 2011. Mă tem că aceeaşi situaţie se va repeta în Afganistan, simultan cu dezvoltarea SI şi resurecţia Al-Qaida', afirmă el.

În aceasta constă poate cea mai importantă lecţie pe care talibanii au oferit-o sferei jihadiste mondiale: răbdarea şi determinarea pot triumfa, indiferent de inamic. O lecţie însufleţitoare pentru toate mişcările cu ambiţii locale, fie ele aliate sau adversare ale noilor conducători de la Kabul.

'Pentru multe grupări care urmăresc o agendă locală, talibanii au constituit arhetipul bunei aplicări a acestei strategii', constată Charles Lister, cercetător la Middle-East Institute, într-o postare video pe Youtube.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Afganistan, #talibani Afganistan, #islam, #Jihad , #Afganistan