Talibanii cer afganilor sa "ucida" strainii din bazele militare

Autor: Ana Ilie
Joi, 23 Februarie 2012, ora 10:08
1655 citiri
Talibanii cer afganilor sa "ucida" strainii din bazele militare

Talibanii ii indeamna, joi, pe afgani, sa se indrepte impotriva bazelor militare straine din tara si sa ii ucida pe occidentali, ca razbunare impotriva faptului ca acestia au ars copii ale Coranului intr-una din aceste baze.

Joi este a treia zi de la inceputul protestelor violente in Afganistan, fata de incidentul de la principala baza NATO din Afganistan, unde cateva copii ale Coranului au fost arse, scrie Reuters.

Mii de demonstranti au iesit pe strazi in intreaga tara, unii strigand "Moarte Americii!". In estul orasului Kabul, sute de tineri au aruncat cu pietre in politisti, care au incercat sa-i disperseze tragand focuri de arma in aer.

"Poporul nostru curajos trebuie sa vizeze baxele militare ale fortelor invadatoare si convoaiele lor militare", se arata intr-un comunicat al talibanilor, emis de purtatorul lor de cuvant, Zabihullah Mujahid.

"Trebuie sa ii omoare, sa ii bata si sa ii captureze, ca sa le dea o lectie, pentru a nu mai profana Coranul niciodata", continua textul.

Protestele de miercuri s-au soldat cu sase morti si zeci de raniti in demonstratii, in pofida unui apel la calm din partea presedintelui Karzai si a scuzelor americanilor.

Generalul John Allen, comandantul american al trupelor din Afganistan, a ordonat o ancheta cu privire la ceea ce a numit distrugerea neintentionata a materialelor islamice.

Liderul local Ahmad Zaki Zahed a precizat ca oficialii americani i-au dat aproximativ 30 de carti religioase, printre care se afla si Coranul, care apartinusera detinutilor incarcerati la baza. Unele au fost arse, insa altele au fost recuperate la timp din gunoi inainte de a fi incinerate.

"Investigam cu atentie incidentul si luam masuri ca acesta sa nu se mai repete. Va asiguram, va promitem, ca nu a fost intentionat", a spus generalul John Allen intr-un comunicat, dupa ce a primit un raport, in toiul noptii de luni, ca oamenii care lucreaza pentru fortele coalitiei au distrus materiale religioase.

"Cand am aflat de aceste actiuni, am intervenit imediat si le-am oprit. Materialele recuperate vor fi inmanate autoritatilor religioase", a continaut Allen.

Citeste si:
Colegiile şi liceele s-au redeschis în Afganistan, însă numai pentru băieţi
Colegiile şi liceele s-au redeschis în Afganistan, însă numai pentru băieţi
Numai băieţii au primit permisiunea să se întoarcă sâmbătă la şcoală în colegiile şi liceele din Afganistan, o măsură deplânsă de UNICEF, care a îndemnat noul regim taliban "să nu...
Talibanii înlocuiesc Ministerul Femeilor cu Ministerul Promovării Virturţii şi Prevenţiei Viciului
Talibanii înlocuiesc Ministerul Femeilor cu Ministerul Promovării Virturţii şi Prevenţiei Viciului
Talibanii par să fi închis vineri Ministerul Afacerilor Femeilor şi să-l fi înlocuit cu Ministerul Promovării Virturţii şi Prevenţiei Viciului - temut din cauza fundamentalismului său în...
Sursa: Ziare.com