Tara unde legea permite barbatilor sa-si bata nevestele

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 11:35
4684 citiri
Tara unde legea permite barbatilor sa-si bata nevestele

O noua lege adoptata in Afganistan va permite barbatilor sa iti bata sotiile, copiii, surorile fara sa le fie frica de pedeapsa, anuland dintr-o miscare anii de progres lent intr-o tara afectata de asa numitele "omoruri pentru onoare", mariaje fortate si abuz domestic.

O mica schimbare a Codului Penal din Afganistan va impiedica rudele unui acuzat sa depuna marturie impotriva lui. Violentele impotriva femeilor se intampla mai ales in familii, asa ca legea, adoptata de Parlament, dar care asteapta semnatura presedintelui Hamid Karzai, va reduce la tacere pur si simplu victimele si potentialii martori, scrie The Guardian.

Fortati de noua lege, procurorii nu vor mai putea aduce in instanta cazuri precum cel a Saharei Gul, o fetita obligata sa se marite, pe care rudele sotului au pus-o in lanturi intr-un subsol si au infometatat-o, ars-o si biciuit-o atunci cand ea a refuzat sa se prostitueze pentru ei. Sau ca al Sitarei, o tanara in varsta de 31 de ani, ale carei nas si buze au fost taiate de sotul ei la sfarsitul anului trecut.

"Crimele pentru onoare", infaptuite de tati si frati care dezaproba comportamentul unei femei, vor fi aproape imposibil de pedepsit. Mariajul fortat si vanzarea unei fiice pentru a stinge o datorie vor scapa de consecintele legii intr-o tara in care oricum urmarirea penala pentru astfel de cazuri este rara.

Legea i-a fost trimisa lui Hamid Karzai, care trebuie sa hotarasca daca o va promulga. "Il vom ruga pe presedinte sa nu semneze pana cand articolul nu este schimbat", spune Selay Ghaffar, directorul unui organizatii care ofera adapost femeilor abuzate.

Ea spera sa repete succesul unei campanii din 2009 care l-a fortat pe presedintele Afganistnului sa indulceasca o lege care consfintea violul in cadrul familiei ca fiind un drept al barbatului.

Acest lucru s-a intamplat insa in urma cu 5 ani, iar intre timp Karzai a permis o reintoarcere a fortelor animate de spirit conservator. Anul trecut, ministrul de Justitie afgan a propus reintoarcerea la sistemul barbar de pedepsire a adulterinilor prin omorarea cu pietre.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...
Comentarii
grob
rank 5
Exact cand Karzai s-a hotarat sa nu-i mai lase pe americani
MacGigi
rank 5
Si ce? Romania este mai slaba decat Afganistanul?