Trupele americane ar putea ramane in Afganistan pana in 2024

Sambata, 20 August 2011, ora 17:25
1364 citiri
Trupele americane ar putea ramane in Afganistan pana in 2024

Statele Unite ale Americii si Afganistanul sunt pe punctul de a semna un pact strategic care sa permita miilor de militari americani sa ramana in aceasta tara pana cel putin in 2024.

Acordul ar permite nu doar instructorilor militari sa ramana sa continue reconstructia armatei si politiei afgane, ci si ramanerea militarilor americani din fortele speciale si din aviatie, scrie The Daily Telegraph.

Perspectiva unui astfel de acord nu este vazuta cu ochi buni de vecinii Afganistanului. Iranul s-a exprimat deja public impotriva unui astfel de pact strategic, in timp ce Pakistanul a exprimat acelasi punct de vedere, dar intr-un cadru mai privat. Exista riscul ca acordul sa fie respins si de talibani.

Retragerea trupelor americane a inceput deja, in conformitate cu un acord care prevede predarea securitatii tarii autoritatilor de la Kabul, pana la sfarsitul lui 2014. Insa autoritatile afgane, care se tem sa nu fie lasate de izbeliste de catre SUA, incearca sa faca tot posibilul sa atraga America intr-un parteneriat mai lung, chiar si dupa termenul limita de 2014. Pe de alta parte, multi analisti sunt de parere ca si armata SUA doreste sa-si mentina prezenta in apropierea unor tari precum Pakistanul, Iranul si China.

Oficiali afgani si americani si-au exprimat speranta ca noul pact va fi semnat inaintea Conferintei privind Afganistanul, care va avea loc la Bonn, in decembrie. Presedintii american, Barack Obama, si respectiv afgan, Hamid Karzai, au cazut de acord saptamana trecuta sa accelereze negocierile, iar consilierii de securitate nationala ai celor doi sefi de stat urmeaza sa se intalneasca la Washington in septembrie.

Principalul consilier pe probleme de securitate al lui Karzai, Rangin Dadfar Spanta, a declarat pentru The Daily Telegraph ca s-au facut 'progrese remarcabile'. Spanta a apreciat ca o prezenta pe termen mai lung a trupelor americane ar fi cruciala nu doar pentru reconstructia fortelor afgane, dar si pentru lupta impotriva terorismului. Oficiali americani au declarat la randul lor ca ar fi dezamagiti daca pana in decembrie nu se va putea ajunge la un acord.

'In propunerea afgana, vorbim despre zece ani incepand din 2014, dar acest (punct) este inca in discutie', a spus Spanta, care a precizat ca americanii nu vor avea propriile baze, ci vor fi oaspeti in bazele militare afgane.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#trupe americane, #trupe Afganistan, #SUA Afganistan , #Afganistan