Ultimul evreu din Afganistan, in pragul falimentului

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 19:51
3703 citiri
Ultimul evreu din Afganistan, in pragul falimentului

Zabulon Simintov este ultimul evreu din Afganistan. A capatat o oarecare celebritate dupa ce penultimul evreu din Afganistan a murit, in 2005, si pe seama celor doi a fost scrisa o piesa de teatru.

Cafeneaua pe care o detine Simintov intr-o cladire delapidata din care se afla si ultima sinagoga din Afganistan este in pragul falimentului, scrie Reuters.

Barbatul, trecut de 50 de ani, incearca sa isi pastreze secreta identitatea in mijlocul culturii musulmane conservatoare in care traieste. Mancarea pregatita la cafeneaua sa, numita dupa o provincie afgana, este pregatita numai de catre musulmani, insa de ceva vreme nu mai are cautare.

Omul se baza pe comenzile venite de la hoteluri, insa acestea au inceput sa se rareasca, pe masura ce trupele straine incep sa se retraga din Afganistan.

Cu toate acestea, Simintov nu se gandeste deocamdata sa plece din tara, dupa sotia si fiica sa, refugiate in Israel. Daca situatia se inrautateste insa, o va face.

"E mai bine sa vezi un caine, decat un american. Daca tara o ia pe o panta si mai proasta, ma voi salva", spune acesta, suparat pe esecul fortei NATO de a crea pace fara amenintarea permanenta a talibanilor.

Se stiu putine lucruri despre evreii din Afganistan. La inceputul secolului XX comunitatea numara cateva mii de persoane insa acesteau au migrat in masa in Israel.

A.I.

#evreu Afganistan, #ultimul evreu Afganistan , #Afganistan