Viata soldatilor in Afganistan, un calvar pe care nimeni nu il intelege

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 14:08
4053 citiri
Viata soldatilor in Afganistan, un calvar pe care nimeni nu il intelege

Soldatii americani din Afganistan sunt extrem de deprimati si au uitat (sau n-au stiut niciodata) care este misiunea lor pe acest front.

Aceasta este starea de spirit a militarilor care lupta pe acest front, relateaza Times. Multi simt ca isi risca viata intr-o misiune lipsita de importanta, inutila, iar populatia afgana nu face nimic pentru a-i ajuta, dupa cum a declarat un preot militar reporterilor.

"Cei mai multi care vin la noi se plang de inutilitatea acestei misiuni, fiind furiosi ca se afla aici. Sunt deprimati si disperati si tot ce-si doresc este sa se reintoarca la familiile lor", dupa cum a declarat capitanul Jeff Masengale.

O misiune inutila

"Sunt obositi, incordati, confuzi si vor doar sa se termine totul odata", a mai declarat el. "Suntem pierduri - asa simtim. Nici nu stiu cu exactitate de ce ne aflam aici", a declarat unul dintre soldatii aflati in misiune, un tanar de 20 de ani, Raquime Mercer, al carui prieten a fost impuscat mortal de un politist afgan renegat, vinerea trecuta.

Desi conditiile din tabara sunt relativ bune - mancare din abundenta, aer conditionat in corturi, Internet peste tot - cei mai multi soldati se afla deja la a doua, a treia sau a patra misiune in Afganistan sau Irak, avand parte de nici macar un an pauza intre misiuni.

Potrivit Erikei Cheney, cea care se ocupa de sanatatea mentala a unui batalion de soldati, multi sufera de stres post traumatic. "Sunt obositi, frustrati, speriati. Multora le este si teama sa iasa din corturi, dar o fac totusi". Insomniile si atacurile de furie sunt foarte comune printre soldati.

Multi se intorc in corturi si plang, dorm putin sau deloc, si atunci cand reusesc sa adoarma li se intorc in cosmaruri prietenii cazuti pe front. Cand se intorc acasa au un comportament anormal, fiecare zgomot facandu-i sa isi apuce fiii si sa se arunce la pamant, intre doua masini, cum i s-a intamplat recent locotenentului Peter Hjelmstad.

"Vrem sa credem intr-o cauza, dar nu stim care este aceea"

"Vrem sa credem intr-o cauza, dar nu stim care este aceea", a marturisit capitanul Masengale, care de ani buni se afla in zonele de conflict.

Cei mai multi sunt furiosi ca semenii lor isi pierd viata incercand sa ajute o populatie care nu ii ajuta la randul ei. "Le dai toata asistenta umanitara pe care ti-o cer si tot te vor minti in fata. Iti vor spune ca nu exista niciun taliban in zona si imediat ce pleci, la 30 de metri de casa lor, te impusca".

Totul se reduce la a supravietui

In plus, soldatii sunt ucisi mai cu seama in misiuni de rutina, de bombe plantate in strada de inamicul invizibil, si nu in lupta.

Divorturile sunt din ce in ce mai multe. Vietile lor se schimba si ei nu pot face nimic pentru a preintampina asta.

Tot ce-si doresc este sa se intoarca acasa vii, la sotii si copii. Totul se reduce la a supravietui, dupa cum a declarat capitanul Masengale.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#moral scazut soldati Afganistan, #Afganistan misiune inutila, #soldati americani Afganistan, #scop misiune Afganistan , #Afganistan