Ziare.com

Africa: 12.000 de muncitori concediati, in urma grevei minerilor

de Silviu Reut
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 08:21

   

Africa: 12.000 de muncitori concediati, in urma grevei minerilor
Amplats, cel mai mare producator de platina, a decis concedierea a 12.000 de mineri sud africani dintre cei 28.000 care protesteaza impotriva salariilor prea mici, aratand ca actiunile au cauzat companiei pierderi de peste 82 de milioane de dolari.

Activitatea de minerit din Africa de Sud este perturbata de numeroase greve si proteste, mai multi oficiali si mineri murind in timpul acestora, arata BBC.

Per total, numarul total al celor care protesteaza in minele de platina si aur este de 75.000 de oameni.

Reprezentantii Amplats si-au motivat concendierile si prin faptul ca muncitorii nu s-au prezentat la audierile disciplinare, fiind concediati din acest motiv.

44 de persoane, moarte in urma revoltei de la mina Marikana

Presedintele sud-african Jacob Zuma a anuntat o saptamana de doliu national in memoria celor 44 de persoane care au murit in opt zile in mina din Marikana, dintre care 34 de grevisti ucisi de politie.

Africa de Sud: O saptamana de doliu national, dupa masacrul de la mina din Marikana

"Natiunea este in stare de soc si in durere", afirma un comunicat al presedintiei, care anunta doliu in memoria celor "44 de persoane ucise in incidentele de la Marikana".

Inainte de masacru, zece persoane murisera in confruntarile intersindicale la Marikana, dintre care doi politisti.

Peste 30 de persoane au fost ucise, politia deschizand focul impotriva unor mineri inarmati aflati in greva la mina de platina Lonmin din Marikana, in cadrul uneia dintre cele mai sangeroase interventii in Africa de Sud de la prabusirea Apartheidului, in 1994, si pana in prezent.

Violentele au inceput la 10 august, dupa ce sute de mineri din subteran au lansat o greva. Unii, incurajati de catre micul sindicat AMCU, reclamau o suma de 12.500 de ranzi pe luna (aproximativ 1.250 de euro), reprezentand mai mult decat o triplare a salariului lor actual, care este de aproximativ 4.000 de ranzi pe luna (aproximativ 400 de euro pe luna).

Revoltele de la minele de platina cresc pretul metalului

Revoltele muncitorilor din sectorul minier al Africii de Sud afecteaza producatorul anglo-american Platinum, liderul mondial din domeniu, ceea ce determina cresteri spectaculoase ale pretului metalului pretios.

Revoltele de la minele de platina din Africa de Sud cresc pretul metalului pretios

Pretul platinei a crescut de la mijlocul lunii aprilie cu peste 1,5%, ajungand la 1.624,74 de dolari pe uncie, pe fondul temerilor ca rezervele de minereu ar putea fi pe terminate.

Platina, folosita atat la bijuterii, cat si la convertori catalitici auto, se gaseste in proportie de 80% in Africa de Sud.

Alt factor care a contribuit la saltul pretului a fost masacrul de la mina din Marikana, aflata in posesia companiei Lonim, al treilea producator mondial.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1021 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

12.000?

Tot in cel amarat se loveste.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor