Decizie istorică a Organizației Mondiale a Sănătății. Copiii din Africa vor fi vaccinați împotriva malariei

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 20:09
1557 citiri
Decizie istorică a Organizației Mondiale a Sănătății. Copiii din Africa vor fi vaccinați împotriva malariei
Sigla Organizației Mondiale a Sănătății

Copiii din cea mai mare parte a Africa vor fi vaccinaţi împotriva malariei, în urma unei decizii istorice luate în lupta împotriva maladiei fatale, potrivit BBC.

Malaria este unul dintre flagelurile umanităţii de mii de ani şi ucide, în principal, copiii. Realizarea unui vaccin - după mai mult de un secol de încercări - este una dintre marile realizări ale medicinei.

Vaccinul, numit RTS,S, s-a dovedit a fi eficient în urmă cu şase ani. Acum, după un program pilot de imunizare derulat în Ghana, Kenya şi Malawi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că ar trebui administrat în Africa sub-sahariană şi alte regiuni cu transmitere moderată şi ridicată a malariei.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a spus că este „un moment istoric”. „Mult aşteptatul vaccin anti-malarie pentru copii este o reuşită pentru ştiinţă, sănătatea copiilor şi controlul malariei”, a declarat el.

Folosirea vaccinului pe lângă celelalte unelte existente „poate salva zeci de mii de vieţi tinere în fiecare an”, a adăugat expertul. Malaria este un parazit care invadează corpul şi distruge celulele sanguine pentru a se reproduce şi este răspândit prin înţepătura ţânţarilor.

Medicamente care ucid parazitul, plasele şi insecticidele pentru a ucide ţânţarii au ajutat la reducerea răspândirii bolii. Chiar şi aşa, încă există în jur de 230 de milioane de cazuri şi 400.000 de decese anual, iar în jur de 95% dintre acestea sunt înregistrate în Africa, unde mai mult de 260.000 de copii au murit din cauza bolii în 2019.

O persoană are nevoie de ani mulţi în care să fie infectată în mod repetat pentru a dezvolta imunitate şi asta reduce doar riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Dr. Kwame Amponsa-Achiano a condus programul pilot de imunizare în Ghana pentru a aprecia dacă vaccinarea în masă este fezabilă şi eficientă. „Este un moment palpitant pentru noi. Cu vaccinare la scară largă, cred că amprenta malariei va fi redusă la minim”, a spus el.

Există mai mult de 100 de tipuri de paraziţi care provoacă această boală. Vaccinul RTS,S îl vizează pe cel mai letal şi mai des întâlnit dintre ei în Africa: plasmodium falciparum.

Studiile, ale căror concluzii au fost raportate în 2015, au arătat că vaccinul poate preveni în jur de 4 din 10 cazuri de malarie, 3 din 10 cazuri grave şi numărul copiilor care necesită transfuzii sanguine a fost redus cu o treime.

Au existat dubii că vaccinul va funcţiona în lumea reală, având în vedere că este necesară administrarea a patru doze pentru a fi eficient. Primele trei sunt administrate la o lună distanţă la copiii de cinci, şase şi şapte luni şi doza finală este necesară în jurul vârste de 18 luni.

Ultimele descoperiri în urma programelor pilot au fost discutate miercuri de două grupuri de experţi.

Rezultatele, în urma administrării a peste 2,3 milioane de doze, arată: vaccinul a fost sigur şi a condus la o reducere cu 30% a cazurilor severe de malarie; a fost administrat la mai mult de două treimi dintre copiii care nu dorm sub o plasă; nu a existat impact negativ la alte vaccinuri de rutină sau alte măsuri de a preveni malaria; vaccinul este rentabil.

Serul, dezvoltat de compania farmaceutică GSK, nu va înlocui celelalte măsuri aplicate pentru controlul malariei, ci va fi folosit împreună cu acestea în încercarea de a ajunge la zero decese cauzate de boală.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Coaliția PSD-PNL a anunțat miercuri, 21 februarie, că a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în luna iunie. Această mutare ridică mai multe semne de întrebare în ceea...
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...