Paradox: Populatia tanara cu lideri batrani, care tin cu dintii de putere

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 22:19
5052 citiri
Paradox: Populatia tanara cu lideri batrani, care tin cu dintii de putere
Foto: Hepta.ro

Africa este caracterizata de o imbatranire a populatiei, precum si de mandatele foarte lungi ale liderilor.

Cele mai lungi mandate ale unor presedinti care conduc acum tari din Africa ajung si pana la 36 de ani. Cumulat, cele mai lungi cinci mandate din prezent ajung la 169 de ani. Unii lideri sunt si foarte batrani (au chiar 91 de ani), lucru care poate explica perioada asa mare pe care o petrec in fruntea unei tari, potrivit CNN.

Fostul presedinte al Gabonului a indeplinit aceasta functie timp de 41 de ani neintrerupti, fiind din acest punct de vedere unul dintre cei mai longevivi sefi de stat din lume. De fapt, a fost cel mai longeviv presedinte din istoria lumii, imediat dupa Fidel Castro. Robert Mugabe, in varsta de 91 de ani, se afla la carma Zimbabwe si este cel mai batran presedinte din lume.

Jurnalistii continua statisticile si arata ca varsta medie a celor mai batrani zece lideri africani este de 78,5 ani (media celorlalte state dezvoltate, de exemplu, este de 52 de ani).

De fapt, in comparatie cu alte continente, in Africa exista foarte putini presedinti cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani. Paradoxal, continentul are cea mai tanara populatie din lume, cu o varsta medie de 19,5 ani, potrivit ONU.

Pentru a evidentia discrepanta, sursa citata precizeaza ca 85% la suta din angolezi nu s-au nascut atunci cand Dos Santos a venit la putere in 1979. 83% din populatia din Zimbabwe s-a nascut dupa ce Mugabe a venit prima oara la putere ca prim-ministru, in 1980, in timp ce 79% din ugandezi s-au nascut dupa ce Museveni a preluat puterea, in 1986.

Deci, cu o populatie tanara, liderii africani sunt atat de batrani, incat cam o cincime din populatie se nascuse cand acestia au preluat puterea. Explicatia ar fi ca presedintii africani tin cu dintii de putere, chiar daca nu pot sa isi exercite functia asa cum ar trebui. De exemplu, nanogenarul Mugabe a pledat, recent, impotriva propriului partid. Din cauza varstei inaintate, acesta a incurcat formatiunile politice. Astfel de gafe sunt dese, iar acestea sunt doar exemple inofensive.

Totusi, sustinatorii acestor lideri spun ca odata cu varsta vine si intelepciunea. Lucru, de altfel, infirmat de cifrele economice, care plaseaza tarile africane pe marginea prapastiei economice. Indiferent de performanta acestor presedinti, ei sunt vazuti ca "parintii natiunii". "Sunt asadar tinerii africani inca in imposibilitatea de a-si dicta ritmul si directia propriilor destine sau averea lor va ramane invers proportionala cu varsta liderilor?", se intreaba in final sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Africa lideri batrani, #paradox populatie Africa , #Africa