Manifestatii studentesti in mai multe orase din Algeria: Presedintele Bouteflika (82 de ani) candideaza pentru al cincilea mandat

Duminica, 03 Martie 2019, ora 17:01
3180 citiri
Manifestatii studentesti in mai multe orase din Algeria: Presedintele Bouteflika (82 de ani) candideaza pentru al cincilea mandat
Foto: Facebook / Box Archi B OY

Sute de studenti au manifestat duminica la Alger si in alte orase din Algeria impotriva unui al cincilea mandat al presedintelui Abdelaziz Bouteflika, al caruia dosar de candidatura la alegerile prezidentiale de la 18 aprilie ar urma sa fie depus in cursul zilei, relateaza agentiile internationale de presa.

"Bouteflika, pleaca!", au scandat circa o suta de studenti, blocati de politie in apropierea Facultatii Centrale, in plin centrul capitalei, potrivit corespondentilor AFP.

Potrivit unui student la Jurnalism, sute de studenti sunt blocati de politie in mai multe campusuri din oras, in special in interiorul Facultatii de Drept, situata la cativa kilometri de Consiliul Constitutional, unde dosarul candidaturii presedintelui Bouteflika, in varsta de 82 de ani, ar urma sa fie depus pana la finalul zilei de duminica, termenul limita.

Totusi, unii studenti au reusit sa treaca de cordonul de securitate si marsaluiesc in apropiere de Consiliul Constitutional, potrivit unor martori citati de DPA. Protestatarii cer ca institutia sa nu accepte documentele de candidatura ale lui Bouteflika. Fortele de securitate au blocat accesul in cladirea Consiliului Constitutional, potrivit martorilor.

La Annaba, la 400 de km est de Alger, mai multe sute de studenti au manifestat in principalele doua campusuri, iar altii s-au adunat pe una din principalele artere din oras, a spus pentru AFP un jurnalist local care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

"Ei scandeaza sloganuri anti-Bouteflika si anti-Ouyahia (premierul Ahmed Ouyahia - n.red.) . Vor sa mentina presiunea impotriva celui de-al cincilea mandat in aceasta ultima zi de depunere" a dosarelor, a mai afirmat jurnalistul.

Site-ul de stiri TSA ('Totul despre Algeria') semnaleaza adunari similare la Oran si Constantina, al doilea si al treilea oras din tara, la Bouira (la 80 de km sud-est de Alger), la Skikda si Guelma (350 si 380 de km est de capitala) sau Tiaret si Mostaganem (200 si 280 km sud-vest).

Sute de manifestanti s-au adunat duminica si la Paris pentru a-si exprima opozitia fata de candidatura lui Bouteflika, despre care spun ca este simbolul unui "sistem ilegitim si corupt".

Proteste masive au izbucnit in Algeria dupa ce Bouteflika si-a anuntat luna trecuta intentia de a incerca sa obtina in al cincilea mandat la scrutinul prezidential de la 18 aprilie.

Unele partide de opozitie au spus ca vor boicota votul ca protest impotriva candidaturii.

Bouteflika se afla la conducerea Algeriei din 1999. El a suferit un atac cerebral in 2013 si apare rar in public. Conditia sa fizica pentru a mai sta la putere a fost pusa sub semnul intrebarii inca de la scrutinul din 2014, pe care l-a castigat.

El este singurul presedinte din Africa de Nord care a scapat de revoltele pro-democratie din timpul Primaverii Arabe, care au inceput in Tunisia vecina in 2010.

La acel moment, guvernul sau a reusit sa limiteze protestele pro-democratie prin promisiuni de reforma si de cresteri salariale, finantate din veniturile din petrol si gaze ale tarii.

Insa in ultimii ani situatia financiara a Algeriei a fost afectata la randul sau de scaderea globala a preturilor la petrol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#proteste studenti Algeria presedinte Bouteflika , #Africa