Cum încearcă UE să contracareze influența Chinei în Africa

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 21:08
2437 citiri
Cum încearcă UE să contracareze influența Chinei în Africa
Președinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyan/ FOTO: ceps.eu

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o strategie în vederea mobilizării – până în 2027 – a unor fonduri publice şi private în sumă de 300 de miliarde de euro, în proiecte de infrastructură în întreaga lume, ”Global Gateway” – o alternativă europeană a ”noilor drumuri ale mătăsii” ale Chinei, alternativă prezentată drept un model de respectare a drepturilor omului, relatează AFP.

Proiectul, intitulat ”Global Gateway” (Portal mondial), reuneşte atât resurse de la UE şi de la cele 27 de state membre ale Uniunii, de la instituţii financiare europene şi insttuţii naţionale de dezvoltare, cât şi investiţii ale sectorul privat, precizează Comisia.

”Investiţii în (domeniile) digital, sănătate, mediu, în sectoarele energiei şi transporturilor, dar şi în educaţie şi cercetare urmează să fie o prioritate”, subliniază CE.

Proiectul european, conceput drept o alternativă a strategiei chineze a ”noilor drumuri ale mătăsii”, se prezintă drept un model al respectării drepturilor omului.

”Vrem proiecte care să fie puse în aplicare cu un înalt nivel de transparenţă, bună guvernanţă şi de calitate”, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a declarat că UE intenționează acum să mobilizeze granturi de 2,4 miliarde de euro pentru Africa Subsahariană și 1,08 miliarde de euro pentru Africa de Nord, pentru a sprijini energia regenerabilă. Aceasta include producția de hidrogen din surse regenerabile, despre care Comisia spune că poate contribui la satisfacerea cererii în creștere proiectată a UE pentru sursa de energie curată.

Bruxelles-ul va cere țărilor partenere să se angajeze să comercializeze liber hidrogen „fără restricții la export sau distorsiuni ale prețurilor”, în timp ce lumea se grăbește să atingă obiectivele de emisii în lupta împotriva crizei climatice.

Guvernele au recunoscut că deșertul Sahara din Africa de Nord poate genera o cantitate mare de energie regenerabilă datorită climei sale uscate și a întinderilor vaste. UE consideră hidrogenul drept unul dintre instrumentele de bază pe care le-ar putea folosi pentru a ajuta blocul să treacă de la combustibilii fosili și până în 2020. Strategia UE pentru hidrogen pentru 2020 în cadrul Pactului ecologic european (EGD) propune trecerea la hidrogen verde până în 2050, nu doar prin crearea acestuia la nivel local, ci și prin aprovizionarea acestuia din Africa.

Beijingul şi-a lansat în 2013 strategia mondială de investiţii ”noile drumuri ale mătăsii”, un proiect-far al preşedintelui Xi Jinping.

Denumit în mod oficial ”Centura şi Drumul”, acest proiect vizează dezvoltarea infrastructurii terestre şi maritime în vederea unei mai bune legări a Chinei de Asia. Europa şi Africa.

China a angajat deja investiţii în valoare de aproape 140 de miliarde de dolari (124 de miliarde de euro), potrivit unor date oficiale.

Occidentul denunţă un instrument de influenţă al Chinei asupra ţărilor sărace.

El reproşează Beijingului faptul că îndeamnă ţările emergente la o supraîndatorare şi critică licitaţii netransparente, suspectate de corupţie, şi denunţă o nerespectare a drepturilor omului, sociale şi de mediu.

Strategia europeană prezentată miercuri se articulează împreună cu un plan al statelor membre G7 vizând să ofere ţărilor în curs de dezvoltare o alternativă a ”noilor drumuri ale mătăsii”, prezentat în iunie, la un summit al Grupului Celor Şapte (G7) puteri industriale, la Cornwall, în Regatul Unit.

Ideea din spatele strategiei Europei Global Gateway este de a mobiliza până în 2027 fonduri publice și private de până la 300 de miliarde euro pentru finanțarea proiectelor de infrastructură ale UE în străinătate. Aceasta înseamnă construirea unei infrastructuri de ultimă generație, cum ar fi cablurile de fibră optică, rețelele 5G și instalațiile de energie verde în țările în curs de dezvoltare, încercând în același timp să concureze cu China în ceea ce privește facilitățile de transport, cum ar fi autostrăzi și aeroporturi.

Pentru UE, problema este dacă politicienii pot convinge companiile private să se alăture și să investească strategic într-un mod la fel de eficient precum au făcut-o oficialii chinezi, sprijiniți de amploarea și puterea unui model de stat.

Succesul Beijingului cu BRI constă și în faptul că băncile comerciale de stat fac parte din joc, permițând companiilor să facă chiar și investiții riscante din punct de vedere politic sau comercial.

Europarlamentarul Reinhard Bütikofer a declarat că UE va trebui să implice comunitatea de afaceri. „Spre deosebire de China, noi nu comandăm afaceri; colaborăm cu ei”, a spus el. „Până la sfârșitul anului viitor, proiectele în diferite regiuni ale lumii ar trebui să fie demarate”.

Citește și:
Fosta nevastă a lui Vladimir Putin și noul soț au investit milioane de euro în imobiliare în Europa. Sancțiunile anti-Rusia i-au ocolit
Fosta nevastă a lui Vladimir Putin și noul soț au investit milioane de euro în imobiliare în Europa. Sancțiunile anti-Rusia i-au ocolit
De la divorț, Liudmila Oceretnaia a dus o viață discretă; chiar și căsătoria sa din 2015 cu Artur Oceretni - pasionat de triatlon Ironman și cu peste 20 de ani mai tânăr decât ea - a...
Prima reacție a lui Joe Biden în cazul balonului de spionaj chinez: „Am făcut ceea ce trebuie”
Prima reacție a lui Joe Biden în cazul balonului de spionaj chinez: „Am făcut ceea ce trebuie”
Preşedintele Joe Biden a declarat luni că relaţiile dintre Washington şi Beijing nu au fost slăbite de doborârea de către Statele Unite a unui presupus balon de spionaj chinez la sfârşitul...
Comentarii