Gorbaciov: Acordarea Nobelului pentru Pace lui Obama a fost alegere buna

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 11:55
905 citiri
Gorbaciov: Acordarea Nobelului pentru Pace lui Obama a fost alegere buna
Foto: GreenCrossItalia

Acordarea Nobelului pentru Pace lui Obama a fost alegere buna, sustine fostul conducator al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, care declara, intr-un interviu pentru "Le Figaro", ca se simte apropiat de viziunea presedintelui american.

Gorbaciov, el insusi laureat al premiului Nobel pentru Pace in 1990, spune ca i-a scris lui Obama pentru a-l felicita si ca are "o presimtire buna" in privinta presedintelui american. Mai mult, potrivit lui Gorbaciov, Obama ar fi un bun partener de dialog pentru Rusia, care "nu va rata aceasta ocazie".

"Nu doar Barack Obama se afla la originea acesteio sanse pentru relatiile ruso-americane. Insa el este o persoana serioasa, care intelege situatia de criza, care militeaza in favoarea dezarmarii nucleare si se ocupa si de problemele de mediu", spune Gorbaciov, in interviul acordat Le Figaro.

In ceea ce il priveste pe Putin, Gorbaciov sustine ca primul sau mandat a fost "intru totul pozitiv", pentru ca "a pus capat procesului de dezintegrare a Rusiei, care era extrem de periculos". Putin a stabilizat situatia, iar pentru asta "are locul sau in istorie", crede Gorbaciov.

"Insa nu vad un efort veritabil de modernizare, este principala problema. Conditiile sunt favorabile, datorita cresterii pretului petrolului...Insa ma intreb pentru ce sunt utilizati milioanele de dolari obtinuti din petrol", declara Gorbaciov, potrivit caruia banii nu sunt utilizati pentru modernizarea tarii. Banii ar trebui sa mearga in ameliorarea situatiei economice si in modernizarea si democratizarea Rusiei, adauga acesta.

Referitor la deciziile lui Obama in ceea ce priveste Afganistanul, Gorbaciov spune ca nu are ce sfat sa ii dea. "In timp ce noi ne retrageam din Afganistan, americanii colaborau cu pakistanezii pentru a crea fortele talibane, chiar daca noi afirmam ca dorim 'un stat liber si stabil, in relatii bune cu ambele tari'. Astazi, ei culeg roadele. Pe de alta parte, admit ca e necesar sa se actioneze impotriva teroristilor", spune Gorbaciov.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Mihail Gorbaciov, #Gorbaciov Nobel Obama, #Obama , #al Qaida