Lazar Comanescu militeaza pentru aderarea Romaniei la OCDE

Luni, 23 Iunie 2008, ora 16:03
2321 citiri
Lazar Comanescu militeaza pentru aderarea Romaniei la OCDE

Aderarea Romaniei ca membru UE la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) nu va strica echilibrul in organizatie, ci va fi benefica acesteia, a declarat luni Lazar Comanescu cu ocazia lansarii unui studiu economic al OCDE asupra Marii Negre si Asiei Centrale.

Studiul Economic asupra Marii Negre si Asiei Centrale (BSECAO 2008) cu tema "Promovarea muncii si a bunastarii: Provocari intr-un mediu global" abordeaza coerenta politicilor necesare cresterii oportunitatilor pentru noi locuri de munca in conditiile globalizarii, dimensiunea-cheie fiind migratia, si a fost efectuat de Centrul de Dezvoltare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), informeaza NewsIn.

Prezent la lansarea oficiala a acestui studiu, ministrul de externe Lazar Comanescu a evidentiat importanta legaturilor dintre Romania si OCDE, organizatie care poate oferi expertiza esentiala in domenii precum investitii, concurenta, dezvoltare, piata muncii etc.

De asemenea, ministrul de exeterne a evidentiat importanta sporita pe care Romania o acorda cooperarii cu tarile din regiunea Marii Negre si Asia Centrala, asumandu-si un rol crescut in regiune.

Ministrul de externe a criticat insa anumite voci care sunt de parere ca noile tari membre UE nu ar trebui sa intre in OCDE, intrucat ar strica balanta in organizatie.

Comanescu a cerut acestor voci sa renunte la opiniile lor nejustificate, intrucat statutul de membru UE este complementar cu cel al OCDE, crescand capacitatea organizatiei de a raspunde provocarilor globalizarii.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica este o organizatie internationala de studii economice ale carei tari membre, in special tari dezvoltate, au in comun un sistem democratic de guvernare si o economie de piata. In 2007, organizatia numara 30 de membri, dintre care 20 sunt state UE. Dintre acestea, Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia au aderat dupa 1995, dar inainte de a deveni membre UE.

Tarile care fac parte din organizatie sunt alese in functie de niste criterii economice foarte stricte.

Romania are statut de observator la aceasta organizatie. OCDE a decis anul trecut sa deschida negocieri de aderare cu cinci tari - Chile, Estonia (care este membra UE), Israel, Federatia Rusa si Slovenia (membra UE). Intr-un viitor mai indepartat, organizatia are in vedere extinderea sa catre tari din Asia de Sud-Est.

Purtatorul de cuvant al Centrului de Dezvoltare OCDE, Colm Foy, a declarat ca in general tarile din afara Europei, precum SUA si Japonia, sunt cele care si-au manifestat ingrijorarea fata de destabilizarea organizatiei si a caracterului global al acesteia prin admiterea mai multor membri UE.

"Membri ai OCDE precum SUA, Canada, Japonia au determinat ca aceasta organizatia sa aiba trei 'picioare' - in Europa, America de Nord si Asia. Organizatia ca intreg nu emite judecati, dar tarile membre au propriile opinii. Unele dintre aceste tari care sunt din afara Europei si-au exprimat parerea ca acum ca OCDE este o institutie globala, admiterea mai multor state europene ar creste ponderea statelor europene, destabilizand echilibrul existent. Dar acesta este opinia tarile non-membre UE din OCDE", a explicat Colm Foy.

Zece tari vor adera in OCDE pana in 2010

"Ceea ce este important de stiut este ca organizatia va mai admite cel putin inca zece tari pana in 2020. Cine vor fi acesti noi membri va depinde de Consiliul OCDE. Indeplinirea conditiilor de aderare nu inseamna neparat admiterea automata. Acest lucru se intampla numai in momentul in care cele 30 de natiuni suverane decid admiterea unei nou membru. Astfel, chiar daca eu sau secretarul general al OCDE am vrea sa oferim asigurari Romaniei ca va deveni membru, nu putem face acest lucru. Dar in acelasi timp nici nu putem face contrariul, pentru ca Romania satisface multe dintre conditiile necesare", a mai spus Foy.

Comanescu a aratat luni, in discursul rostit cu ocazia lansarii studiului, ca "pana acum, regiunea Marii Negre era piesa lipsa a puzzle-ului din vecinatatea UE. Complexitatea problemelor acestei regiuni a influentat abordarea prevazatoare a UE, mai ales din cauza faptului ca, din perspectiva europeana, problemele au parut sa domine oportunitatile".

Seful diplomatiei a reafirmat ca Romania are ca prioritate promovarea potentialului acestei regiuni si sa asigure dezvoltarea conditiilor necesare pentru o economie durabila si a prosperitatii.

"Romania crede intr-o abordare multidimensionala, o abordare deschisa a cooperarii la Marea Neagra, care sa duca la o dezvoltare sustinuta, la implementarea proiectelor dinamice, la diversificarea dialogului regional si la o platforma de dialog flexibila", a mai spus seful diplomatiei romane.

El a amintit de faptul ca Romania a participat la lansarea Sinergiei Marii Negre, platforma regionala pentru dezvoltarea economica, si a invitat tarile sa aiba incredere in Sinergia Marii Negre, care poate oferi solutiile necesare pentru implementarea proiectelor de interes atat pentru UE, cat si pentru regiune.

"Este vital ca tarile din regiune, UE si non-UE, sa isi uneasca fortele. Succesul in regiune depinde de acest lucru si de o cooperare transparenta", a accentuat oficialul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
#aderare, #Romania, #sustinere, #Lazar Comanescu, #OCDE , #al Qaida
Comentarii