Mihai Ghimpu: Noi putem schimba planurile lui Obama si Putin

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 23:31
1816 citiri
Mihai Ghimpu: Noi putem schimba planurile lui Obama si Putin
Foto: Itar Tass

Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, a declarat intr-un interviu ca nu intelege de ce este mai rau sa fii unionist decat dictator si comunist, raspunzand astfel acuzatiilor opozitiei de la Chisinau.

"Adica, daca sunt "unionist", sunt dusman? Dar Voronin e comunist, dictator, uzurpator de putere, lucruri confirmate si de situatia de la televiziune. El se proclama patriotul acestui stat, desi e foarte rusinos si periculos sa te afli in fruntea statului si sa promovezi minciuna sovietica, manipuland oamenii de rand", a declarat Ghimpu intr-un interviu acordat ziarului Timpul de la Chisinau.

"Noi cunoastem foarte bine ce ni s-a intamplat in 1940, cand URSS, ocupand acest teritoriu, nu putea sa spuna ca a eliberat romanii de sub romani. Ca sa-si argumenteze ocupatia, sovieticii au inventat natiunea moldoveneasca", a explicat Ghimpu in acelasi interviu.

Presedintele interimar al Republicii Moldova a mai afirmat ca nu este impotriva Rusiei sau a limbii rusesti daca vrea relatii bune cu Romania. Ghimpu spune ca singura unire pe care o vrea este cea in jurul adevarului.

"Ce am castigat avand la conducere oameni care stiau ca limba e romana si ca noi suntem romani, dar au recunoscut acest adevar doar dupa ce au plecat de la guvernare? Eu nu am venit sa manipulez cetatenii, ci sa le spun adevarul", spune el.

Ghimpu a adaugat ca vrea ca Republica Moldova sa intre in Uniunea Europeana, dar acest lucru se poate intampla numai daca este independenta.

"Nu Voronin a votat pentru independenta Republicii Moldova, nici Stepaniuc, nici Misin, nici Tkaciuk si cu Reidman. Am facut-o noi, cei care ne-am ridicat pentru a elibera republica de sub regimul sovietic comunist. Integrarea statului, consolidarea lui, solutionarea problemelor cetatenilor, libertate, justitie independenta - toate acestea ne sunt necesare ca stat separat. Barfele lor sunt speculatii, folosite de comunisti din 1988 incoace", spune Ghimpu.

El a mai spus ca o decizie luata in mod democratic de cetatenii moldoveni trebuie respectata atat de Obama, cat si de Putin.

"Daca noi, cetatenii acestui stat, vom lua o decizie democratica, si presedintii Obama si Putin sunt obligati s-o respecte. Da, noi putem sa schimbam planurile lor si acesta este un drept al nostru, care ne apartine si pentru care pledeaza si ei. Chiar daca Rusia a declarat deschis ca are interese in zona aceasta, eu stiu ca interesul meu este al cetatenilor pe care ii reprezint", a conchis el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Mihai Ghimpu unionist, #Mihai Ghimpu independenta Moldova, #Mihai Ghimpu Moldova UE, #Mihai Ghimpu Obama Putin , #al Qaida