Nationalistul Taro Aso, premier in Japonia

Luni, 22 Septembrie 2008, ora 11:22
823 citiri
Nationalistul Taro Aso, premier in Japonia

Nationalistul Taro Aso a fost desemnat oficial luni pentru functia de premier al Japoniei de catre Partidul liberal-democrat (PLD, de dreapta, la putere). Acesta are sarcina sa castige viitoarele alegeri legislative.

Taro Aso a fost ales la conducerea PLD cu 351 voturi din totalul de 527 cadre ale partidului. El a fost ales in urma demisiei premierului si presedintelui PLD Yasuo Fukuda, la 1 septembrie, relateza AFP.

In varsta de 68 de ani, fostul ministru de externe va primi cu siguranta investitura in functia de premier miercuri, in Camera Deputatilor, unde PLD este majoritar.

"Suntem acum la linia de start, avem in fata noi dificultati.Datoria mea este sa raspund asteparilor poporului", a spus Aso, dupa alegerea sa.

Noul lider al majoritatii va avea ca sarcina castigarea de catre PLD a alegerilor legislative, unde partidul se va confrunta mai ales cu miscarea de opozitie Partidul Democrat al Japoniei, de centru.

Scrutinul ar trebui sa aiba loc in septembrie 2009, dar liderii partidului la putere doresc avansarea datei, pentru a profita de starea de gratie din electorat in urma alegerii unui nou premier.

Aso a promis revizuirea unui plan de acoperire medicala instaurat de Fukuda si care a dus la cresterea contributiilor platite de persoanele in varsta, o masura criticata de luni de zile de PDJ.

Perceputa negativ intr-o tara cu o importanta populatie varstnica, aceasta reforma a contribuit la o scadere a cotei de popularitate a premierului, ceea ce a dus la demisia sa.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu, a anunţat duminică, 21 aprilie, Ministerul japonez al Apărării, adăugând că a fost găsit cadavrul...
#Japonia, #premier, #Taro Aso, #nationalist , #al Qaida