Raportul SUA remarca si climatul de intoleranta la adresa romanilor din Italia

Joi, 26 Februarie 2009, ora 18:28
1844 citiri
Raportul SUA remarca si climatul de intoleranta la adresa romanilor din Italia
Foto: Umich.edu

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului avertizeaza ca pachetul legilor de siguranta adoptat in Italia a fost perceput ca vizand cu precadere rromii.

Raportul arata ca dezbaterile politice si actiunile oficiale din tara s-au concentrat aproape exclusiv asupra romanilor, informeaza NewsIn.

Raportul anual al Departamentului de Stat a remarcat abuzul impotriva cetatenilor de etnie rroma din Italia si, in baza observatiilor facute de UE, isi exprima ingrijorarea fata conditiile de trai existente in taberele de rromi si fata de climatul general de intoleranta existent impotriva rromilor, romanilor si imigrantilor ilegali.

"Au existat cazuri in care politia a folosit forta excesiva impotriva anumitor persoane, mai ales rromi si imigranti detinuti in legatura cu anumite fapte penale sau aflati in cursul unor verificari de identitate", se arata in raportul publicat miercuri.

Documentul oficial aminteste de pachetul de legi de securitate adoptat de guvernul italian la 21 mai. Acest pachet de legi inasprea sanctiunile pentru infractiunile comise de imigrantii ilegali si prevedea expulzarea strainilor condamnati la peste doi ani de inchisoare.

La 30 mai, Guvernul a publicat un ordin prin care cerea prefectilor de Milano, Roma si Napoli sa identifice si sa colecteze datele biometrice ale persoanelor care locuiesc in taberele pentru imigranti, inclusiv cele ale minorilor.

"Masura a fost perceputa ca vizand cu precaderii romii. In urma criticilor comisarului european pentru drepturile omului, ale presei si ONG-urilor, guvernul a decis sa ii amprenteze numai pe cei fara documente de identificare si numai persoanele peste 14 ani", noteaza Departamentul de Stat.

Raportul SUA mentioneaza ca, in noiembrie 2007, Human Rights Watch a atras atentia ca urmarirea romanilor, mai ales a celor de origine roma, in vederea expulzarii de catre Guvernul italian incalca obligatiile internationale privind respectarea drepturilor omului.

"Chiar daca pachetul de securitate din mai viza cetatenii oricarui stat membru, dezbaterile politice si actiunile oficiale din tara s-au concentrat aproape exclusiv asupra romanilor, in particular asupra romilor. Romanii sunt cel mai mare grup de imigranti din Italia, estimati la 600.000 de persoane, adica un procent din populatie. Aproximativ 60.000 dintre acestia sunt romi", se arata in raport.

Ca urmare a adoptarii pachetului de securitate, politia si autoritatile locale au evacuat si daramat o serie de tabere ilegale de romi din Roma, Milano si Napoli. In iunie, comisarul european pentru drepturile omului a vizitat unele tabere din Roma si si-a exprimat ingrijorarea despre conditiile de trai existente si despre climatul general de intoleranta existent impotriva romilor, romanilor si imigrantilor ilegali.

Intre un sfert si o treime din femeile traficate in Italia sunt romance

Mai mult, raportul noteaza ca intre un sfert si o treime dintre femeile traficate pentru prostitutie in Italia provin din Romania.

"Un numar mare de femei intra in tara de buna voie si sunt apoi obligate sa se prostitueze. In plus, tot mai multe persoane sunt traficate pentru munca la negru, mai ales in sectorul agricol si al prestarii de servicii", constata raportul. 15% dintre persoanele traficate pentru sex din Romaniau erau minori.

Raportul SUA atrage atentia ca traficul de persoane a devenit mault mai raspandit mai ales dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, in 2007.

"Femeile din Romania si Bulgaria nu mai au nevoie acum de permise de sedere si, adesea, refuza sa coopereze cu politia. La 27 august, politia a demascat un grup de romani care exploatau 100 de femei, arestand sase persoane la Roma si trei in Romania", scrie raportul.

Documentul SUA mai observa ca au existat o serie de atacuri violente impotriva romilor, iar unele tabere de romi au fost incendiate, amintind si de incidentul din vara trecuta din Catania, cand au fost atacate adaposturile a peste 100 de romi din Romania sau de reactiile xenofobe si rasiste din Ponticelli.

Potrivit raportului, care citeaza un ONG, in Italia ar exista 150.000 de romi, concentrati la periferiile oraselor din centrul si sudul tarii.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
Rudele din România ale unei badante care a murit în Italia vor primi despăgubiri, o premieră pentru familiile transfrontaliere
Rudele din România ale unei badante care a murit în Italia vor primi despăgubiri, o premieră pentru familiile transfrontaliere
O curte de apel din Italia a luat o decizie istorică de a despăgubi și surorile din România ale unei femei care și-a pierdut viața într-un accident rutier pe teritoriul italian. Până acum,...
#raport SUA, #climat intoleranta, #romani Italia , #al Qaida