Ups! Cum a livrat Pentagonul armament indirect al Qaida

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 15:26
4144 citiri
Ups! Cum a livrat Pentagonul armament indirect al Qaida
Foto: Facebook/U.S. Central Command

Rebeli sirieni formati militar de catre Statele Unite au predat o parte a echipamentului si munitiei lor Frontului al-Nusra, aripa siriana a organizatiei Al-Qaida, a recunoscut Comandamentul Fortelor Americane in Orientul Mijlociu (CENTCOM).

Rebelii au anuntat armata americana ca au predat "sase camionete si o parte a munitiei lor unui intermediar suspectat ca face parte din Frontul al-Nusra, adica aproape un sfert din echipamentul lor", aparent "in schimbul permiterii trecerii", a anuntat vineri Centcom intr-un comunicat, citat de AFP.

In cazul in care va fi confirmat, acest comportament "este foarte ingrijorator si constituie o incalcare a regulilor" programului de formare a Noilor Forte Siriene (NSF, New Syrian Forces), a anuntat colonelul Patrick Ryder, un purtator de cuvant al Centrcom, citat in comunicat.

Potrivit unui oficial american, contactat de AFP, nu a avut loc o dezertare a combatantilor catre Frontul al-Nusra. Dar "nu stim decat ceea ce ne spun ei", a adaugat el.

Acest episod marcheaza o noua lovitura la adresa credibilitatii acestui program, lansat de catre Statele Unite la inceputul anului.

Pentagonul confirma: 70 de rebeli antrenati de militari americani au ajuns in Siria

Programul are obiectivul sa formeze si sa echipeze aproximativ 5.000 de rebeli pe an, timp de trei ani, cu scopul de a lupta - in Siria - impotriva gruparii Statul Islamic.

Insa el a permis, pana in prezent, formarea a doar doua grupuri de 54 si, respectiv, 70 de combatanti, potrivit unor date furnizate de catre Pentagon.

SUA negociaza momentul in care sa fie dat jos de la putere presedintele Siriei

Primul grup de 54 de combatanti a intrat in Siria in iulie, dar doar zece dintre ei se aflau efectiv, saptamana trecuta, pe teren, potrivit Pentagonului.

Al doilea grup a patruns pe teritoriul sirian saptamana trecuta. Pentagonul a fost nevoit sa dezminta, saptamana aceasta, ca o parte dintre ei s-a alaturat al-Nusra, in urma unor informatii in acest sens puse in circulatie pe retele de socializare.

Pentagonul a anuntat cu aceeasi ocazie ca "toate armele si echipamentul" predate acestor rebeli se aflau sub controlul lor, o afirmatie asupra careia a fost nevoit sa revina acum.

Programul a fost grav afectat de infiltrarea puternica a unor candidati selectati si antrenati de catre americani. Numerosi experti apreciaza, de asemenea, ca vointa Washingtonului de a limita campul de actiune al rebelilor la lupta impotriva gruparii Statul Islamic a descurajat multi potentiali recruti.

Administratia americana se afla in plin proces de reflectie in vederea reformarii programului, pentru care Congresul a deblocat o finantare in valoare de 500 de milioane de dolari anul acesta.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Pentagon arme al Qaida, #armata americana antrenat rebeli Siria , #al Qaida