AFP: Emmanuel Macron, un OZN politic, nici de dreapta, nici de stanga

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 07:30
8887 citiri
AFP: Emmanuel Macron, un OZN politic, nici de dreapta, nici de stanga
Foto: Hepta.ro

Emmanuel Macron, in varsta de 39 de ani, fara partid si care nu a mai fost ales in vreo functie, reprezentantul centrului, s-a clasat primul in turul intai al alegerilor prezidentiale de duminica, cu intentia ferma de a zgudui clivajele traditionale.

"Intoarcem, astazi, in mod clar, o pagina a vietii politice franceze", a comentat duminica seara candidatul "nici de dreapta, nici De stanga", dupa anuntatrea calificarii sale in turul doi, pe 7 mai, scrie AFP.

Vezi filmul zilei alegerilor din Franta (Foto&Video)

Primit cu o anumita condescendenta de catre politicienii profesionisti din toate taberele, criticat din cauza unei presupuse lipse de claritate a proiectului sau, fostul ministru al Economiei al presedintelui socialist Francois Hollande (august 2014-2016) si-a exprimat duminica seara satisfactia, in discursul pe care l-a sustinut in fata sustinatorilor sai, ca a "schimbat fata vietii politice franceze".

Inca un necunoscut in urma cu cateva luni, cel care vrea sa devina "presedintele patriotilor in fata amenintarii nationalistilor" a intrat in campanie fara experienta de a fi ales, a intrat in plutonul favoritilor, iar apoi s-a clasat primul in turul intai, mizand pe "schimbarea softului".

Favorizat de problemele candidatului dreptei Francois Fillon - inculpat in urma unui scandal de presupuse angajari familiale fictive -, acest nou venit, care arata ca un ginere ideal, a urcat treptat in sondaje.

El o va infrunta pe 7 mai pe sefa extremei drepte Marine Le Pen, in varsta de 48 de ani.

Un produs pur al scolilor de elita franceze, acest fost bancher de afaceri a intrat in politica in 2012, ca si consilier al presedintelui Hollande. Din aceasta experienta in umbra puterii, urmata de doi ani in postul de ministru al Economiei, el a spus ca a tras invatatura majora a "disfunctionalitatii" sistemului politic actual.

"Eu cred ca Macron a avut intuitia, tocmai pentru ca venea din afara vietii politice traditionale, ca partidele de guvernamant si-au creat propriile slabiciuni, si-au pierdut propria activitate, erau, potrivit unei vorbe vechi, obosite, imbatranite", a declarat Francois Hollande.

Aceasta intuitie il impinge pe tanarul ministru sa-si infiinteze la inceputul lui 2016 miscarea, En Marche! - sau EM, ca initialele sale -, care revendica de-acum aproximativ 260.000 de membri.

Duminica seara mii de oameni, numerosi tineri, erau reuniti intr-o sala pariziana, si strigau "Macron presedinte!", felicitandu-se pentru succesul candidatului lor si perspectivele innoirii clasei politice franceze.

Dupa ce a demisionat din Guvern si si-a depus candidatura la presedintie, Emmanuel Macron a prezentat un program de inspiratie social-liberala.

Innoire

Leitmotivul sau: reconcilierea "libertatii si protectiei", prin reformarea asigurarilor de somaj sau propunand masuri de discriminare pozitiva in favoarea cartierelor aflate in dificultate. Tinta sa predilecta: clasele medii, pe care le considera "uitate" de drepta si stanga.

Discursul sau transpartizan, liberal in termeni de economie si societate, le place tinerilor de la oras si mediilor de afaceri. El seduce clasele populare sau rurale, rezervate fata de mondializarea pe care o apara.

Critcii sai il descriu drept un "iluzionist" plin de "contradictii".

Un orator la mitinguri, acestui amator de belles lettres caruia-i place sa citeze poeti i se reproseaza cu regularitate, de catre criticii sai, trecutul sau de bancher, pe care el si-l asuma deplin.

"Eu sunt un razboinic, un luptator, nu sunt om al regretelor", a spus el joi. Astfel, el isi asuma "total" faptul ca a catalogat colonizarea drept o "crima impotriva umanitatii", o declaratie care i-a adus furia dreptei si extremei drepte.

Pe plan international, el a depus eforturi sa-si consolideze statura printr-o deplasare in Liban, la sfarsitul lui ianuarie, si o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, la jumatatea lui martie, la Berlin. In Germania, el suscita interes si simpatie.

Iar cu trei zile inainte de scrutin a primit un apel telefonic de la fostul presedinte american Barack Obama, care a subliniat ca a "apreciat" discutia, potrivit purtatorului acestuia de cuvant, fara insa sa-l sustina in mod oficial.

Spre deosebire de contracandidatii sai, el si-a afisat viata privata si a facut campanie impreuna cu sotia sa Brigitte, fosta sa profesoara de franceza, cu 24 de ani de mai in varsta ca el.

#Emmanuel Macron turul doi Franta, #turul doi elegeri Franta , #alegeri Franta