Alegeri in Franta: Cine sunt cei 11 candidati din cursa pentru Palatul Elysee

Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 06:41
2653 citiri
Alegeri in Franta: Cine sunt cei 11 candidati din cursa pentru Palatul Elysee
Foto: Arhiva Facebook/Emmanuel Macron

11 candidati au primit in acest an cele 500 de aprobari necesare din partea unor oficiali alesi pentru a se inscrie intr-o cursa imprevizibila pentru palatul Elysee.

Primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta are loc duminica, 23 aprilie, iar primii doi se vor confrunta in al doilea tur pentru a mosteni pozitia lui Francois Hollande, relateaza Reuters.

Reuters ii prezinta, in cateva date, pe cei 11 prezidentiabili francezi.

Citeste toate stirile despre alegerile din Franta

Nathalie Arthaud (46 de ani) - Lupta Muncitorilor

Aceasta preda economie si conduce formatiunea de extrema-stanga Lutte Ouvriere (Lupta Muncitorilor, n.red.), inspirata de principiile lui Lev Trotki. De asemenea, candidata de extrema-stanga a reusit sa castige 0,5% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012, sustinand drepturile muncitorilor din Franta.

Francois Asselineau (59 de ani) - Uniunea Popular Republicana

Acesta face parte din elita inspectorilor financiari, sustine suveranitatea si vrea retragerea tarii din zona euro, Uniunea Europeana si NATO.

Jacques Cheminade (75 de ani) - Partidul Solidaritate si Progres

Inainte de a deveni candidat in alegerile prezidentiale, acesta era functionar in Ministerul Economiei. Este a treia cursa prezidentiala a lui Cheminade, care a reusit sa obtina 0,2% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012. De asemenea, acesta sustine "eliberarea tarii din catusele finantelor internationale", renuntarea la euro si retragerea din Uniunea Europeana.

Nicolas Dupont-Aignan (55 de ani) - Debout la France

Un parlamentar care sustine suveranitatea tarii si principiile lui Charles de Gaulle. Acesta a reusit sa obtina 1,8% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012. Dupont-Aignan a facut parte anterior dintr-o formatiune de centru-dreapta, dar acum vrea renegocierea tratatelor europene, reducerea imigratiei si reconsiderarea euro ca moneda a Frantei.

Francois Fillon (63 de ani) - Les Republicains

Fostul prim-ministru doreste o reintoarcere la putere a politicilor de centru-dreapta dupa o pauza de cinci ani cauzata de victoria socialistului Francois Hollande. Acesta a reusit sa castige alegerile primare promitand taieri drastice ale cheltuielilor publice si reducerea numarului bugetarilor din Franta.

Benoit Hamon (49 de ani) - Partidul Socialist

Candidatul stangii provine din aripa progresista a Partidului Socialist. "Marea idee" a sa consta intr-o reforma extrem de costisitoare a sistemului de ajutoare sociale, prin care toti adultii vor primi un venit anual din bugetul Frantei.

Jean Lassalle (61 de ani) - candidat independent

Parlamentarul centrist este cunoscut pentru ca a dus la capat o greva a foamei de 39 de zile in semn de protest fata de inchiderea unei fabrici din circumscriptia sa electorala. Lassalle propune o amanare a datoriei nationale, renegocierea tratatelor europene, precum si retragerea din operatiunile militare de peste mari a Frantei.

Marine le Pen (48 de ani) - Frontul National

Prezindentiabila populista incearca sa obtina prima victorie in alegerile prezidentiale pentru formatiunea de extrema-dreapta infiintata in 1972 de tatal ei, Jean-Marie Le Pen. Aceasta a reusit sa schimbe imaginea formatiunii, dintr-un partid de extrema-dreapta, cunoscut inclusiv pentru rasism, antisemitism si homofobie, intr-o adevarata miscare antisistem care atrage atat clasa muncitoare, cat si votantii antiimigrationisti si eurosceptici din Franta.

Emmanuel Macron (39 de ani) - En Marche!

Fostul bancher de investitii este cunoscut pentru ca a ocupat functia de ministru al Economiei (2014-2016), fiind promovat in politica de presedintele socialist Francois Hollande. Acesta a pus bazele unei miscari politice nepartizane cu scopul declarat de a depasi limitele unor formatiuni traditionale de dreapta sau stanga prin politici care combina protectia statului si libertatea pietei pentru a incuraja inovatia.

Jean-Luc Melenchon (65 de ani) - Partidul Stangii

Adevarat veteran al politicii franceze, Melenchon propune o reforma completa a sistemului politic, cresteri de taxe, precum si suplimentarea cheltuielilor bugetare. Acesta vede drept ostila Uniunea Europeana. Melenchon se bucura inclusiv de sustinerea comunistilor din Franta.

Philippe Poutou (49 de ani) - Noul Partid Anticapitalist

Inainte de a deveni candidat in alegerile prezidentiale, acesta muncea intr-o fabrica de masini. Asemenea lui Nathalie Arthaud, el sustine drepturile muncitorilor si a reusit sa obtina 1% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012.

#candidati alegeri prezidentiale Franta, #rezultate alegeri prezidentiale Franta , #alegeri Franta