Alegeri in Franta: Evenimentele care il asteapta pe viitorul presedinte in primele saptamani de mandat

Duminica, 07 Mai 2017, ora 07:30
4261 citiri
Alegeri in Franta: Evenimentele care il asteapta pe viitorul presedinte in primele saptamani de mandat
Foto: Hepta.ro

Francezii isi aleg azi presedintele, dintre candidatul de centru Emmanuel Macron si candidata de extrema-dreapta Marine Le Pen.

Sectiile de vot se deschid la ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei), iar majoritatea se inchid la ora locala 19.00 (20.00 ora Romaniei). In marile orase, sectiile de vot se inchid la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei), cand sunt asteptate si primele exit-polluri.

Reuters prezinta o cronologie a evenimentelor din primele saptamani de dupa scrutin.

Citeste toate stirile despre alegerile din Franta

8 mai: Presedintele-ales va avea prima aparitie oficiala alaturi de presedintele in exercitiu, Francois Hollande, la Arcul de Triumf, pentru ceremonia anuala la Mormantul Soldatului Necunoscut, care comemoreaza predarea fortelor naziste din 1945.

9-13 mai: Guvernul socialist al lui Hollande demisioneaza, deschizand calea catre investirea in functie a presedintelui-ales, in saptamana urmatoare. Guvernul premierului Bernard Cazeneuve va continua sa se ocupe de afacerile la zi, pana cand noul sef al statului va depune juramantul.

10 mai: Consiliul Constitutional francez anunta oficial rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale din 2014.

13-14 mai: Noul presedinte va depune, probabil, juramantul pana luni, 15 mai, cand va avea loc o ceremonie de transfer de putere la palatal prezidentiale Elysee, unde cei doi lideri se vor intalni si unde vor fi predate si codurile nucleare. Nu a fost fixata deocamdata o data pentru ceremonie.

Presedintele va numi apoi un nou premier, care va forma un cabinet. In 2012, tot Guvernul a fost numit in doua zile.

Cei doi candidati spun ca vor calatori in strainatate relativ repede dupa alegeri. Macron a spus ca in prima sa deplasare va vizita trupele franceze din strainatate, in timp ce Le Pen a declarat ca va merge la Bruxelles pentru a discuta planurile sale pentru Europa.

Nu este clar cand vor avea loc aceste calatorii, dar Hollande a mers la Berlin in ziua in care a depus juramantului.

15-19 mai: Candidatii din totate partidele isi vor depune pe parcursul saptamanii candidaturile pentru alegerile legislative din iunie, cand vor fi alesi cei 577 de membri al Adunarii Nationale.

22 mai: Incepe campania pentru alegerile legislative.

25-27 mai: Noul presedinte ar urma sa aiba primul contact cu liderii straini. El va lua parte la summitul NATO de la Bruxelles, de pe 25 mai, inainte de a merge in Sicilia, pentru summitul G7, ce va reuni liderii SUA, Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Canadei, Japoniei si Frantei.

11 iunie: Are loc primul tur de scrutin al alegerilor legislative. Candidatii cu peste 50% din sufragii in circumscriptii lor si cu sustinerea a cel putin 25% dintre alegatorii inregistrati obtin automat un mandat de deputat. Cei care obtin peste 12,5% din voturi pot candida in al doilea tur de scrutin.

18 iunie: Are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative, cand castiga candidatii cu cele mai multe voturi.

19 iunie: Este asteptata o remaniere guvernamentala, in functie de rezultatul alegerilor legislative.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#alegeri Franta, #turul doi alegeri Franta , #alegeri Franta