Alegeri in Franta: Momentul adevarului pentru UE si moneda euro

Duminica, 07 Mai 2017, ora 11:11
4208 citiri
Alegeri in Franta: Momentul adevarului pentru UE si moneda euro
Foto: Pixabay

Soarta Uniunii Europene si a monedei euro ar putea depinde de rezultatul alegerilor prezidentiale care au loc duminica in Franta, o victorie asteptata a candidatului pro-UE Emmanuel Macron urmand sa fie interpretata de pietele financiare ca un semn al scaderii riscurilor politice pe continent.

Un castig surpinzator al candidatei de extrema-dreapta Marine Le Pen, pe de alta parte, ar amplifica riscul ca a doua mare economie din zona euro sa abandoneze moneda unica si chiar sa iasa din Uniunea Europeana, arata Reuters.

Urmareste pas cu pas pe Ziare.com desfasurarea scrutinului din Hexagon

Sondajele publicate vineri au aratat ca Macron conduce cu 62% la 38% in preferintele electoratului, dar investitorii sunt neincrezatori in astfel de cercetari, dupa socurile politice recente precum alegerea ca presedinte a lui Donald Trump in SUA si decizia britanicilor de a iesi din UE, de anul trecut.

Le Pen si-a temperat recent planurile de iesire din UE si zona euro, afirmand ca acestea nu sunt prioritare. Daca va castiga, euro se va deprecia imediat cu 5%, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters in aceasta saptamana.

Niciun sondaj important nu anticipeaza victoria lui Le Pen, dar aceasta ar amplifica instabilitatea pe pietele financiare, in special a actiunilor, obligatiunilor si monedelor europene. Un vot pentru Macron ar mentine situatia actuala.

"Anticipam ca Macron va castiga turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Acest rezultat ar trebui sa duca la scaderea rioscurilor politice in zona euro", a spus Valentin Marinov, analist la Credit Agricole.

Alegeri in Franta: Care au fost cele mai importante promisiuni electorale ale lui Macron si Le Pen in campania electorala

Cresterea economica in zona euro va fi constanta, dar modesta in anul urmator, dar asta va depinde partial de venirea lui Macron la Palatul Elysee, arata un sondaj efectuat de Reuters luna trecuta, in randul analistilor.

Macron are sanse mari sa fie primul castigator al unui razboi digital cu Vladimir Putin

Ce inseamna alegerile de duminica pentru Franta, UE si SUA

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alegeri Franta euro, #alegeri Franta consecinte, #alegeri Franta UE, #rezultat alegeri Franta , #alegeri Franta