Alegeri in Franta: Nu toti francezii s-au bucurat de victoria lui Macron. Proteste violente in mai multe orase

Luni, 08 Mai 2017, ora 09:55
2819 citiri
Alegeri in Franta: Nu toti francezii s-au bucurat de victoria lui Macron. Proteste violente in mai multe orase
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Mai multe manifestatii "anticapitaliste", unele afectate de incidente, au avut loc, duminica seara, in mai multe orase din Franta, in urma alegerii lui Emmanuel Macron in functia de presedinte al tarii.

La Nantes, aproximativ 450 de persoane potrivit prefecturii, s-au adunat in spatele unei banderole cu mesajul "Sa fim neguvernabili" si strigand "Macron demisia" sau "Macron cara-te, rezistenta si sabotaj", a constatat un fotograf AFP.

Citeste si primul discurs al lui Macron dupa ce a fost ales presedinte al Frantei

In fortele de ordine s-a aruncat cu proiectile, iar ele au replicat cu gaze lacrimogene. Cinci persoane au fost retinute, a precizat o sursa din cadrul politiei.

Un functionar a fost ranit la mana, dupa ce s-a aruncat cu un recipient in el, potrivit prefecturii. O fotografa independenta a fost ranita usor de explozia unei grenade asurzitoare si a fost preluata in grija de pompieri, potrivit unui jurnalist AFP.

La Paris, peste 300 de manifestanti s-au adunat in cartierul popular Menilmontant.

Strigand "Toata lumea detesta politia", tineri, majoritatea barbati, imbracati in negru, cu cagule sau cu partea inferioara a fetei acoperita, au aruncat cu proiectile.

Politistii au raspuns cu gaze lacrimogene si i-au incercuit rapid pe aproximativ 100 dintre manifestanti.

Fortele de ordine au procedat la controale, in vederea verificarii daca vreunii dintre tineri faceau parte dintre cele 69 de persoane vizate de un mandat de interzicere a sejurului, emis de prefectul politiei.

Noua persoane au fost plasate in arest preventiv dintre cele 141 de persoane retinute la Paris.

Cateva grupuri s-au disperat in estul Parisului, spargand geamuri la un colegiu si aruncand cu proiectile impotriva unui vehicul de politie, potrivit unei surse din cadrul politiei.

La Lyon, aproximativ 300 de persoane s-au adunat inca de la anuntarea primelor rezultate, in vederea unui al "treilea tur social".

"Antifascisti si anticapitalisti", "impotriva lui Macron si a capitalului, lupta sociala", "ii luam pe aceiasi o luam de la cap, ce hazliu", se putea citi pe pancarte, in fata primariei.

"Macron demisia", "Nici Le Pen, nici Macron", scandau manifestantii, fara vreun incident notabil.

La Grenoble, 350 de militanti anarhisti si de ultrastanga s-au adunat in fata prefecturii. O "coloana salbatica" s-a format dupa aceea pe mai mult de un kilometru, dupa care a fost dispersata cu tiruri de grenada, potrivit politiei.

Citeste si Cine este Emmanuel Macron, noul presedinte al Frantei: un OZN politic sau un iluzionist?

La Strasbourg, incidente au avut loc dupa ce o manifestatie a extremei stangi, de aproximativ 100 de persoane, s-a trezit fata in fata cu aproximativ zece militanti de extrema dreapta. Politia a facut "aproximativ zece arestari", potrivit viceprimarului (PS) insarcinat cu securitatea Robert Herrmann.

Aproximativ 300 de persoane au manifestat, de asemenea, la Poitiers, in spatele unei banderole cu mesajul "Generatia neguvernabila", iar incidente usoare au avut loc intre o parte dintre ele si forte de ordine, dupa ce un grup mic de manifestanti a lansat fumigene.

La Tours, aproximativ 100 de persoane au defilat cu sloganul "nici Le Pen, nici Macron", iar alte 80 au defilat la Caen, fara incidente.

Vezi care a fost prima reactie a lui Marine Le Pen, dupa infrangerea in fata lui Macron

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#manifestatii violente Franta, #alegeri Franta proteste, #Macron presedinte Franta , #alegeri Franta