Cum vor fi afectate Romania si Uniunea Europeana de un presedinte Macron

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 07:33
31173 citiri
Cum vor fi afectate Romania si Uniunea Europeana de un presedinte Macron
Foto: Arhiva Hepta.ro

Emmanuel Macron, 39 de ani, favoritul principal la castigarea fotoliului de presedinte al Frantei, este casatorit cu fosta lui profesoara mai in varsta decat el cu 25 de ani.

O astfel de pereche, in Romania, ar fi cazut prada barfelor, dar nu a fost cazul in Franta, o tara care n-a facut o obsesie din familia traditionala.

Emmanuel Macron, un european convins, un critic al lui Vladimir Putin, a castigat primul tur de scrutin cu aproape un sfert din voturile alegatorilor.

"Poporul francez a decis sa-mi ofere primul loc in turul intai al alegerilor. Sunt constient de onoarea si responsabilitatea care au fost asezate pe umerii mei", a declarat Macron in fata sustinatorilor, imediat dupa anuntarea rezultatelor.

In turul doi, sondajele de opinie il dau castigator detasat in fata lui Marine Le Pen, conducatoarea Frontului National, cu 62% din optiunile de vot.

Stop populismului

Dar ce inseamna aceasta posibila victorie a unui independent pentru Uniunea Europeana, dar si pentru Romania?

Majoritatea alegatorilor francezi, prin votul lor, spun stop populismului. Dupa Austria si Olanda, Franta e cel de-al treilea stat occidental in care liderii populisti pierd alegerile, desi in urma cu mai putin de un an, acestia erau mari favoriti.

Marine Le Pen voteaza si se califica in finala, dar are putine sanse sa ajunga presedintele Frantei - Foto:Hepta.ro

O astfel de schimbare poate fi explicata ca o reactie la Brexit si la alegerea lui Trump ca presedinte al SUA. E o miscare de solidaritate in interiorul Uniunii, care incearca sa reziste asaltului populist, dar si in fata noului tip de conflict administrat de Vladimir Putin, care are drept scop slabirea si distrugerea democratiilor occidentale.

Noii lideri sunt, atat in Franta cat si in Austria, politicieni independenti care s-au remarcat intr-un anumit domeniu. Acest fapt arata ca sistemul politic traditional trece printr-o criza profunda.

In Franta, reprezentantii celor doua partide traditionale, de stanga sau de dreapta, n-au ajuns in finala. Alegatorii semnaleaza nevoia unei reforme politice la nivelul sistemului liberal, dar, in acelasi timp, resping populismul.

Partea buna a Brexit-ului

O alta caracteristica importanta e data de prezenta mare la vot in toate tarile occidentale care au avut alegeri dupa Brexit. Se poate spune ca opinia publica este extrem de atenta si avizata.

Dezvoltarea fara precedent a retelelor sociale, cresterea vitezei de comunicare a ridicat nivelul dezbaterii politice. Acest fapt a dus si la o polarizare a societatii. Aproape 40% dintre alegatorii francezi au votat in primul tur lideri ai miscarilor extremiste - comunisti sau nationalisti.

Sustinatorii lui Emmanuel Macron, fluturand steagurile Frantei si UE, sunt speranta unui nou inceput dupa socurile din 2016 - Brexit si Trump - Foto: Hepta.ro

In situatia in care Emmanuel Macron devine presedinte al Frantei peste doua saptamani, Uniunea Europeana primeste o gura de oxigen.

Noul presedinte alaturi de experimentata Angela Merkel pot construi un pod care sa suporte socul generat de Brexit si sa ofere un viitor Uniunii Europene.

Emmanuel Macron este un adept al integrarii profunde a membrilor UE, dar si un adept al Europei cu mai multe viteze. A sugerat crearea unui parlament al statelor care folosesc moneda euro.

Aceasta este o veste proasta pentru Romania care, in urma crizei economice, a amanat, pe termen nedefinit, obiectivul aderarii la moneda unica.

"Sustinerea lui Macron de catre alegatorii francezi, in ciuda atacurilor teroriste repetate petrecute pe teritoriul Frantei, sustinerea unui politician care a transmis in campanie mesaje de deschidere pentru imigranti si de acceptare a musulmanilor, precum si a diversitatii etnice, e un semn ca nu e totul pierdut", scrie New York Times la o zi dupa alegerile din Franta.

Incet, incet, Europa trece de socul generat de Brexit si de Donald Trump, dar este prematur sa se spuna ca provocarile s-au incheiat.

Urmeaza alegerile din Marea Britanie declansate de Theresa May, alegeri importante din perspectiva negocierilor dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana.

Viitor nesigur pentru populismul romanesc

In acest context politic nou, fereastra de oportunitate pentru populismul PSD cred ca se apropie de sfarsit.

Liviu Dragnea, liderul social-democrat, o sa fie nevoit sa faca fata unei presiuni tot mai mari ce va veni de la Bruxelles. Nimeni nu va dori sa repete greselile trecutului. Europa cu mai multe viteze e o realitate, iar neadecvarea la standarde si nerespectarea principiilor va fi sanctionata.

In acest moment, niciun lider politic populist nu se simte prea bine. Ungaria lui Orban a inceput sa se miste, Erdogan a castigat referendumul pentru modificarea Constitutiei cu forcepsul, prin teroare, anihilarea Opozitiei si alegeri netransparente, marele Vladimir Putin e contestat in strada, iar Donald Trump e cel mai nepopular presedinte al SUA dupa numai 100 de zile de mandat.

Lumea a trecut printr-o mare criza, una economica la inceput, continuata cu una politica. Aceasta criza nu s-a incheiat, dar, pe langa saracie, coruptie, somaj, razboi, populism, oamenii au regasit o noua solidaritate si s-au agatat de valorile comune si de institutiile care au asigurat o pace de 70 de ani pe batranul continent.

Citeste si analiza The Guardian: De ce favoritul Frantei ar putea fi o veste foarte proasta pentru Londra si un comentariu AFP despre Macron si Le Pen, doi candidati antisistem pe care-i opune totul

Vezi si filmul zilei alegerilor din Franta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Macron presedinte Franta, #Macron sotie batrina, #Macron alegeri turul doi , #alegeri Franta