Dupa Le Pen, multe intrebari s-arata: S-a dus o frica, ce urmeaza nu-i deloc clar

Autor: Ciprian Apetrei - profesor, jurnalist
Luni, 08 Mai 2017, ora 20:39
7955 citiri

Speriati de Brexit si de Trump, ochii intregii lumi s-au uitat cu speranta la Franta. Ca nu este aceeasi poveste este de explicat separat. Dar mobilizarea internationala a fost clara, sa nu iasa Le Pen. Care nu este tatal ei, dar tot da fiori reci.

A pierdut alegerile, a invins binele. La o zi dupa alegerea noului presedinte francez, ce ramane de retinut din campanie si ce urmeaza de facut?

La prima intrebare sunt putine lucruri bune de notat. Campania a fost stridenta, cu majoritatea candidatilor eurosceptici si agresivi in exprimare. O campanie care a pus pe masa fricile francezilor si problemele reale ale tarii, dar marite prin lupe murdare si mincinoase.

Multa revolta, foarte putine solutii. Mult discurs negativ, culminand cu dezbaterea televizata dintre cele doua tururi de scrutin. Atunci Le Pen si-a atacat incontinuu oponentul, apoi acesta a beneficiat de un vot masiv impotriva ei. Care a vazut ce inseamna sa ridici sabia.

De altfel, victoria nu a fost a lui Macron, ci infrangerea a fost a lui Le Pen. O infrangere categorica, a luat foarte putin peste jumatate din voturile adversarului sau. S-a dus o frica, ce urmeaza nu este insa deloc clar.

Euforia castigarii a fost foarte discreta. In descifrarea acestei bucurii timide sta, cred, cheia intelegerii acestor alegeri.

A fost un numar record de voturi nule si albe, aproape patru milioane. O mobilizare foarte mare la vot, aproape 75% participare. Votul masiv nu a fost insa deloc entuziast. Practic Macron a castigat din primul tur, orice candidat democratic isi dorea o finala cu Le Pen, stiind ca se va forma un baraj democratic impotriva ei.

Presedintele nou ales a tinut sa spuna ca a inteles acest mesaj, pe doua paliere:

- nemultumirea fata de starea actuala a Frantei. Terorismul in crestere si economia in scadere au dus la o erodare profunda a increderii in solutiile clasei politice. Furia francezilor a deschis drumul unor personaje extremiste, de stanga sau de dreapta, care impreuna au luat aproape 45% din voturile din primul tur.

Am fost la doar cateva procente sa avem o confruntare Le Pen - Melenchon, care ar fi fost sfarsitul Frantei democratice, asa cum o cunoastem astazi.

Problemele ridicate sunt reale, dar nici pe departe atat de grave pe cat le-au prezentat extremistii. Dar in urma lor a ramas atmosfera apasatoare si lipsita de speranta. Frumosul obraz al Frantei a iesit plin de vanatai, sa ii uram succes noului presedinte sa reuseasca sa ii redea zambetul.

O agenda de marire a puterii de cumparare, de crestere a industriei franceze, de scadere a somajului si de continuare a politicilor ecologiste, asta se asteapta de la noul presedinte. Deloc simplu, dupa cinci ani de guvernare socialista, care a promis aceleasi lucruri, dar nu a realizat mai nimic.

Mare parte din ministrii care au esuat s-au refugiat in spatele lui Macron, abandonandu-si candidatul partidului. Langa acesta sunt si oameni de centru si de dreapta. Ce va scoate din joben presedintele care are sub mantie asa o diversitate de ajutoare inca nu stim.

- nemultumirea fata de rolul Frantei in Uniunea Europeana: euroscepticismul a devenit o constanta, dupa aceasta campanie electorala cu foarte putini candidati proeuropeni.

Solutia extrema de iesire din UE nu are suport masiv, dar va avea, daca Franta nu isi regandeste pozitia in cadrul UE. Este o promisiune ferma a lui Macron ca va realiza aceasta negociere. Va fi o premiera, ca un stat fondator sa fie critic la adresa uniunii, este de urmarit cum se va intampla acest lucru. Va fi un precedent pentru toate tarile componente. Este o mare provocare, daca va esua cu aceasta promisiune, va deteriora foarte mult bruma de eurosimpatie franceza.

Urmeaza alegerile parlamentare, la care sigur miscarea En Marche!, fondata de Macron, nu va castiga majoritatea.

Urmeaza desemnarea prim-ministrului, inaintea acestor alegeri, ceea ce va adauga o noua necunoscuta. Sunt multe de facut, votul negativ dat impotriva Frontului National isi va consuma fulgerator energia.

Va ramane un presedinte tanar si fara un partid puternic in spate sa se lupte cu mostenirea foarte dificila a celui care l-a lansat in politica, Francois Hollande, si cu atacurile furibunde ale extremistilor de toate felurile.

Practic, etapa decisiva a alegerilor va avea loc pe 11 si 18 iunie.

Pentru Romania rezultatul este unul pozitiv, deoarece Franta ramane in cadrul aliantelor europene si atlantice. Trebuie insa ca, din partea noastra, sa urmeze o ofensiva diplomatica.

Iohannis si Hollande convenisera un parteneriat francofon pentru aniversarea Romania 100. Franta trebuie sa ne ramana un aliat in NATO si in UE, de noi depinde sa il atragem pe noul sau presedinte.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Macron ales presedinte, #alegeri prezidentiale Franta, #Le Pen prezidentiale , #alegeri Franta