Pentru multi dintre alegatorii din Franta, aceste alegeri sunt despre dorinta de schimbare, de a da la o parte o clasa politica despre care multi simt ca i-a uitat sau parasit.
Turul intai al alegerilor a insemnat respingerea totala a partidelor principale si ascensiunea lui Emmanuel Macron in top, chiar daca nu este sprijinit de un partid mare, apreciaza CNN.
Vezi cum s-a desfasurat primul tur al alegerilor din Franta
Republicanii si candidatul lor Francois Fillon au iesit din aceasta lupta in contextul scandalurilor in care este implicat fostul premier. Din partea stangii, Benoit Hamon, candidatul Partidului Socialist, a reusit sa stranga doar 6,4% din sufragii - un rezultat nu doar modest, ci prost de-a dreptul, daca tii cont de faptul ca presedintele Francois Hollande, aflat la putere, vine din randurile acestui partid.
Asa se explica prezenta in turul doi a unui candidat independent, Emmanuel Macron, si a unuia extremist, Marine Le Pen.
Franta sufera din cauza somajului ridicat, a unei economii care stagneaza, de pe urma problemelor legate de securitate. Asa se explica electoratul divizat. In plus, Guvernul se confrunta si cu provocari ca imigratia si integrarea.
Atat Macron, cat si Le Pen au de castigat in acest context. Multi vad in Le Pen salvatoarea, ea fiind cea care a promis "eliberarea poporului francez de oamenii din elitele arogante" si multi vad in Macron sansa schimbarii. Acesta s-a autoproclamat viitorul tarii: e tanar si ambitios si vrea ca Franta sa ramana deschisa in inima Europei.
Voturi i-ar mai putea veni lui Macron si din partea celor care in primul tur i-au votat pe Fillon sau pe Hamon - ambii si-au rugat sustinatorii sa-l sprijine pe rivalul lui Le Pen.
Alegeri in Franta: Presedintele Hollande si guvernul anunta ca il sustin pe Macron "fara rezerve"
Acest sprijin care ar putea veni pentru Macron l-ar putea transforma in cel mai tanar conducator al Frantei de la Napoleon. Majoritatea de care ar beneficia, teoretic, Macron ar face ca victoria lui Le Pen sa fie aproape imposibila.
Sunt un soc rezultatele din primul tur? Nu, arata CNN. Asa aratau si sondajele de dinainte de vot. Iar prin traditie, sondajele din Franta s-au dovedit exacte. Si de aceasta data lucrurile au stat intocmai, acestea aratand ca Macron si Pen se vor califica in turul doi.
In timp ce multi s-au aratat surprinsi de prezenta unui candidat de extrema dreapta in turul doi, analistii se asteptau la un astfel de scenariu.
De altfel, nici nu e prima oara cand un astfel de candidat ajunge in "finala" alegerilor. In 2002, tatal lui Le Pen, fondatorul Frontului National, Jean-Marie Le Pen, a ajuns in turul doi, dar a pierdut in fata lui Jacques Chirac.
Ce vor face sustinatorii lui Melenchon?
Pana acum, astrele par sa-l favorizeze pe Macron, tinand cont de apelul lansat de candidantii perdanti din primul tur, ca electoratul sa-l sprijine. Sunt insa o serie de potentiale obstacole in calea sa. In primul rand, exista un candidat care nu si-a indemnat sustinatorii sa-l sprijine pe Macron: Jean-Luc Melenchon, clasat al patrulea dupa numararea voturilor.
Se asteapta ca multi dintre acestia sa nu se mai oboseasca sa voteze in turul doi, sa se abtina mai degraba decat sa voteze pentru un candidat de centru.
E posibil, insa, asa cum s-a intamplat in 2002, sustinatorii lui Melenchon sa se mobilizeze pentru a o impiedica pe Le Pen sa ajunga la putere.
Alegatorii se simt santajati, iar un atac terorist i-ar mari sansele de castig lui Le Pen
Potrivit lui Dominic Thomas, profesor de franceza la UCLA, multi francezi se simt santajati, simtindu-se obligati sa voteze pentru Macron, astfel incat Le Pen sa nu castige. Ca asa ceva sa nu se intample, Le Pen va trebui sa convinga alegatorii, asa cum sunt cei care l-au sprijinit pe Fillon in primul tur, ca e un pariu mai bun decat novicele Macron.
Un eventual atac terorist in urmatoarele zile ar putea sa-i mareasca sansele de a castiga, apreciaza CNN.
Intre timp, Le Pen nu pierde vremea; deja l-a acuzat pe Macron ca e "slab" in ceea ce priveste terorismul islamist. Si asta la mai putin de 24 de ore de la inchiderea urnelor. Se asteapta ca retorica celor doi sa devina si mai acida pe masura ce ne apropiem de 7 mai.
Alegeri in Franta: Marine le Pen, mostenitoarea extremei-dreapta. Vrea sa scoata tara din UE si NATO
Alegeri in Franta: Emmanuel Macron, un nonconformist cu o viata unica. Ce masuri promite
Discursurile celor doi se vor centra, cel mai probabil, pe securitate, imigratie, Europa si somaj, subiecte pe care cei doi rivali au pareri diametral opuse. Ideile lor legate de teme de la UE pana la imigratie sunt complet diferite, iar electoratul e la randul sau extrem de divizat.
Alegeri in Franta: Tinerii, cei mai indecisi dintre alegatorii francezi, atrasi de extremisti
"Vreau sa fiu presedintele patriotilor in fata marii amenintari care vine din partea nationalistilor", a declarat Macron duminica, dupa ce primele rezultate au fost facute publice. Ramane de vazut daca va fi suficient pentru a convinge electoratul.