Franta este debusolata inaintea alegerilor

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 14:15
4966 citiri
Franta este debusolata inaintea alegerilor
foto: captura YouTube / France Bleu

Patru candidati aflati aproape la egalitate in sondaje, inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale. Multi francezi sunt indecisi si nici nu par sa stie incotro cu voturile lor, este de parere Barbara Wesel.

Cu o saptamana inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, situatia este atat de confuza incat pana si presedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a avut, prudent, o tentativa de interventie. El a avertizat fata de alegerea populistilor al caror cantec de sirena promite Frantei un viitor maret, dar vrea s-o indeparteze de Europa. Mai ales Berlinul asteapta cu sufletul la gura rezultatul primului tur al alegerilor. In fond, viitorul Uniunii Europene, bunastarea, pacea, unitatea europenilor si multe alte valori - acum subestimate - depind de votul francezilor.

Ascensiunea extremistilor

In prima runda electoratul alege cu sufletul. In cea de-a doua alege cu capul. Cel putin aceasta a fost mereu explicatia sistemului de vot francez; strategie care ar trebui sa impiedice accesul extremistilor la putere. Numai ca, intre timp, ascensiunea in sondaje a vechiului comunist Jean-Luc Melenchon face posibila o constelatie in care, in cel de-al doilea tur de scrutin, acest candidat ar putea fi adversarul populistei de dreapta Marine Le Pen. Confruntat cu o asemenea situatie, oare in favoarea cui va decide alegatorul francez? Ceea ce in urma cu doar cateva saptamani parea imposibil a devenit acum un scenariu imaginabil.

Succesul lui Melenchon indica faptul ca multi francezi isi doresc, intre timp, o solutie radicala. Francezii par mai putin dispusi sa aleaga solutii practice pentru problemele lor, ci prefera o ideologie puternica din care nu lipseste promisiunea unui viitor glorios. Cum altfel se explica pozitia in sondaje a candidatilor Le Pen si Melenchon care detin impreuna peste 40% din preferintele alegatorilor?

La ambele extreme ale scalei politice, inclusiv structura electoratului pare sa coincida partial: fosti angajati din industrie frustrati care au votat mereu cu stanga apoi au trecut de partea dreptei si care ar putea reveni la stanga. Acestora li se adauga tinerii care, furiosi pe politica Parisului, cauta o schimbare si asistatii social carora le convine orice mesaj radical ce contine promisiunea unui trai mai bun.

Similitudini

Stanga radicala ii atrage pe francezi cu sloganuri ca "Franta in revolta" si promite iesirea din UE si NATO, renationalizarea industriei si adoptarea unui model politic si economic ce respinge capitalismul financiar. De ce ar functiona un asemenea model dupa sfarsitul comunismului in Europa de Est, ramane o enigma. Ceea ce-l deosebeste pe liderul stangii radicale, Melenchon, de lidera extremei drepte, Marine Le Pen, este ideea unui internationalism din care, insa, lipsesc partenerii la nivel mondial.

In schimb, candidata Frontului National pune accent pe patriotism. "Franta mai presus de orice" este deviza sa. Dar agenda sa economica nu se deosebeste cu nimic de cea a radicalilor de stanga. Aceleasi sloganuri si promisiuni. Afara din UE si NATO, nationalizarea industriei. Multor alegatori li se pare interesant si nu vad nicio diferenta. Dar ar trebui sa fie mai atenti si sa descopere viziunea neo-fascista a lui Le Pen care, intr-un recent interviu la radio, a declinat raspunderea Frantei fata de deportarea evreilor in timpul regimului de la Vichy.

Centrul pierde teren

Speranta, in aceasta constelatie, ramane Emmanuel Macron. Este singurul candidat pro-european, cu o politica economica progresiv-liberala, dornic sa reformeze depasitul sistem francez. La inceput Macron s-a bucurat de popularitate. Intre timp, electoratul sau pare instabil si cu putina greutate in sondaje.

Nu in cele din urma, in cursa se mai afla si regele scandalurilor, Francois Fillon. In ciuda anchetei care-l vizeaza, Fillon are sustinatori care i-au ramas fideli. Sunt alegatori cu vederi conservatoare sau care cred in planurile sale de reforma a la Thatcher. Socialistii nu-l vad, insa, ales in cel de-al doilea tur pe conservatorul Fillon. Nu se stie nici macar daca va ajunge in cea de-a doua runda, lucru care pentru Franta ar echivala cu un cutremur politic.

Decideti cu capul din prima

Observatorii ingrijorati si tarile invecinate Frantei au o singura speranta. Ca francezii isi vor suprima tendinta ideologiilor grandioase si vor alege cu capul chiar de la primul scrutin. Pana atunci nu ne ramane decat sa urmarim atent lupta electorala si sa nutrim speranta ca francezii vor urma exemplul austriecilor si pe cel al olandezilor - alegatori care au respins extremismul.

Autor: Barbara Wesel / CS

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri prezidentiale Franta , #alegeri Franta