Ipocrizia misogina si povestea lui Macron

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 01 Mai 2017, ora 12:39
37029 citiri
Ipocrizia misogina si povestea lui Macron

Vad ca discutia despre alegerile din Franta este dominata in Romania, pe Facebook cel putin, de situatia conjugala a probabilului viitor presedinte francez, Emmanuel Macron.

In varsta de 39 de ani, el este casatorit cu o femeie cu 25 de ani mai in varsta, care i-a fost profesoara in liceu si care a divortat pentru el de primul sot, impreuna cu care are 3 copii.

In tara in care Stefan cel Mare e si sfant, in care amantlacuri deja notorii la niveluri inalte ale politicii nu au impiedicat voturi masive, vad oripilata mai multa lume la noi decat in Franta insasi, care se pregateste sa si-l aleaga presedinte pe dl Macron.

Pe de-o parte, constat aceeasi curiozitate bolnavicioasa pentru asternutul altuia, cea din care s-a nascut si initiativa de modificare a definitiei constitutionale a casatoriei. Este absolut neinteresant ce vrea dl Macron, cum vede viitoarea configuratie a UE, cum se raporteaza la libera circulatie a fortei de munca, ce crede despre viitoarea armata europeana si altele asemenea. Nu. Importanta este varsta femeii cu care imparte patul si numarul sotilor pe care aceasta i-a mai avut.

Pe de alta parte, mi se pare ca ies la iveala din nou balcanismul nostru misogin si o doza consistenta de ipocrizie.

Daca dl Macron defila cu o nevasta cu mult mai tanara, coborata direct de pe un catwalk, pe care sa o afiseze ca pe un tofeu, ma gandesc ca era de bine. Era barbat adevarat, numai bun de admirat, nicidecum de criticat. Ne aflam in paradigma consacrata si acceptata in care diferenta de varsta e OK cat timp femeia e mai tanara si decorativa.

Ca dovada, ati vazut pe cineva oripilat de diferenta de varsta dintre Donald Trump si sotia lui? Ati vazut multa lume deranjata de lipsa de consideratie, evidenta din fotografiile care apar periodic tot pe Facebook, cu care presedintele american isi trateaza consoarta? Eu nu. Asta ni se pare normal, ba chiar o dovada a barbatiei lui Donald Trump?

"Credeti ca un domn rascopt, cu pielea flasca si proteza este in sine plin de sex-appeal, doar fiindca e domn si nu doamna? Daca admitem ca exista femei tinere care pot iubi barbati mai varstnici fiindca ei au o anume seductie personala, data de cu totul altceva decat calitatea epidermei, a muschilor si a performatei sexuale, de ce nu admitem si reciproca? Sau pentru barbati organul erotic numarul I nu e creierul, cum e in cazul femeilor?", comenteaza pe Facebook, prof. univ. Mihaela Miroiu, punand reflectorul pe dubla masura ipocrita a multora.

A divortat dna Macron de fostul sot cu care avea trei copiii? Asta a facut si fosta iubita a presedintelui Hollande, Valerie Trierweiler, pe care insa acesta nu a luat-o de nevasta, ba chiar a mai si inselat-o copios chiar in timpul mandatului impingand-o intr-o criza majora de depresie dupa cum relateaza in cartea scrisa imediat dupa. Dar nimeni nu mi s-a parut in Romania prea impresioant. De-ale barbatilor, nu?

Ei bine, eu am sa va spun ca sunt multe lucruri care ma contrariaza la dl Macron ca viitor presedinte (sigur prin comparatie cu Marine Le Pen este solutia 100% preferabila), incepand cu lipsa unui contur politic cert sau jocul de-a antisistemul pe care intotdeauna l-am socotit o pacaleala. Dar optiunea sa maritala nu este una dintre ele. Dimpotriva.

Brigitte Macron nu a sedus vreun minor si nu a fost nici obiectul unei crize adolescentine a acestuia, ci este o femeie pe care tanarul Macron a asteptat-o tenace o vreme. Brigitte nu era vreo doamna cu avere substantiala de care sa se fi lipit vreun tanar in cautarea unui rost, ci pur si simplu femeia de care s-a indragostit un barbat care poate dovedeste astfel profunzimea de a vedea si aprecia dincolo de fermitatea carnii.

Nu mi se pare o vina, ci poate chiar un merit, unul care devine o vina pentru ca incalca reguli misogine si incremenite.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...