La douce France...

de Teodor Baconschi , doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 07:22

   

La douce France...
Teodor Baconschi
Ciuruita de atentate islamiste sangeroase, Franta intra in linie dreapta pentru a-si alege noul presedinte, la capatul unui mandat socialist ilustrat de Francois Hollande, care a stabilit un record negativ de impopularitate.

Citeste toate textele scrise de Teodor Baconschi pentru Ziare.com

Atmosfera este confuza, iar campania acum incheiata a fost lipsita de mari idei directoare.

La start, pentru primul tur, s-au aliniat candidati in majoritate socialisti si etatisti, ba chiar anti-europeni. Partidele clasice sunt slabite vizibil. Republicanii si-au pierdut prima sansa, care le-ar fi revenit in cadrul nevoii de alternanta, dupa ce fostul presedinte Nicolas Sarkozy si fostul premier Francois Fillon au avut probleme judiciare, in vreme ce Alain Juppe a pierdut cursa interna, fiind obligat sa-si decline candidatura.

De partea lui, Partidul Socialist a venit cu Benoit Hamon, care, dupa ultimele sondaje, strange numai 7% din intentia de vot.

In aceste conditii, avanscena va fi dominata de candidati "anti-sistem" - Emmanuel Macron, Marine Le Pen si neocomunistul Melenchon, revenit in forta pe ultima turnanta a competitiei.

Intre extrema stanga, reprezentata de anticapitalistul Melenchon, si extrema dreapta lepenista, Macron face figura unui social-liberal "catch all", care va juca pe cartea (oarecum iluzorie) a unitatii nationale, reusind sa culeaga voturi si de la Hammon si de la Le Pen.

Trebuie sa notam ca ultima a turnat multa apa in vinul extremismului, tocmai in intentia de a ralia diverse factiuni anti-UE ceva mai moderate: singura tema dura e cea anti-imigratie, plus iesirea din Eurozona.

Pe scurt, peisajul politic francez este cameleonic, fiecare candidat incercand sa propuna un meniu "complet", in functie de spaimele, asteptarile si interesele diverselor portiuni din electorat. Un efort de federalizare in jurul unui proiect incert, dar care cauta sa mascheze fracturile profunde din societatea franceza.

Participarea va fi mai slaba ca alte dati (nedepasind 75%), ceea ce o avantajeaza pe Marine Le Pen, pornita totusi cu a doua sansa, data fiind traditia izolarii transpartinice a candidatului de extrema dreapta (verificata si in confruntarea mai veche dintre Jacques Chirac si Jean-Marie Le Pen, fondatorul "Frontului National").

Chiar daca, asa cum estimeaza toate prognozele, tanarul si charismaticul Macron va fi urmatorul chirias la Palatul Elysee, legislativele din iunie 2017 il vor pune probabil in fata dificultatii de a articula o majoritate prezidentiala functionala.

Evident, noi, europenii care urmarim cu destule emotii acest scrutin, am fi interesati de victoria lui Emmanuel Macron, caci el e singurul candidat pro-UE, care nu vrea sa revina la francul francez, se declara pro-american si nu are "simpatii" fata de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Citeste si Cum vor fi afectate alegerile prezidentiale din Franta de atacul de pe Champs Elysees

Daca aceasta ipoteza se va verifica in urmatoarele saptamani, viitorul presedinte va reusi sa relanseze motorul european franco-german, atenuand socul Brexit si contribuind la o politica de securitate comuna care e si in beneficiul tarii sale, desi e tot mai limpede ca "integrarea" comunitatii musulmane stabilite (si ghetoizate, sau chiar radicalizate) in Franta "regruparilor familiale" ramane sub un amenintator semn de intrebare.

Cred ca Romania, care impartaseste cu Franta un destin de profunde afinitati (dar si interese specifice, legate de investitii, sau de Politica Agricola Comuna a UE), va putea consolida parteneriatul strategic bilateral, in conlucrare cu Emmanuel Macron, care - sa o spunem in treacat - a vizitat de curand somptuoasa noastra ambasada de la Paris.

Pe de alta parte, traim intr-o ambianta europeana dominata de emotii negative si de intense frustrari colective, asa incat nu trebuie sa excludem niciun rezultat, desi, acum, distanta dintre Marine Le Pen si fotoliul de la Elysee pare tot mai mare.

Sa speram ca Franta tuturor amaraciunilor isi va aduce aminte de "la douce France" pe care o iubim, desi francofonia noastra cunoaste o partiala eclipsa...

Teodor Baconschi este doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religilor, Universite Paris Sorbonne - Paris IV.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de11084 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
cop4you
rank 5
Que savez-vous sur la Douce France?
Probabil ca nu ar strica in aceste zile vizionarea unei comedii franceze:
"Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?" (Monsieur Claude und seine Töchter)

Un tatic, in societate bine situat, cu patru fete de...maritat. Primele trei aleg: un evreu, un arab si un...chinez. Mer.de! Gaulistul Claude tot spera ca macar nr. 4 o sa aleaga un francez de francez, gaulist, conservator, samd. Bunatatea de blondina a ales un catolic, insa este de culoare...un african! Oui, oui:-)

Subscriu: "Sa speram ca Franta tuturor amaraciunilor isi va aduce aminte de "la douce France" pe care o iubim, desi francofonia noastra cunoaste o partiala eclipsa..."
darnic00
rank 5
Domnule Baconschi
Rezultatul alegerilor va depinde, cred eu, si de ...viteza cu care se va vota. Bunaoara, daca ar vota cate 5 pe minut, va iesi cine trebuie.
gustovo
rank 5
Trump Touts Le Pen As ‘Strongest’ Candidate in French Race
Trump tweeted in reaction to the Paris shooting: “Another terrorist attack in Paris. The people of France will not take much more of this. Will have a big effect on presidential election!"

Speaking to the Associated Press Friday Mr Trump said Le Pen was, “strongest on borders, and she’s the strongest on what’s been going on in France."

http://www.breitbart.com/london/2017/04/21/trump-touts-marine-le-pen-strongest-candidate-french-race/
FISCHER12
rank 5
Nationalismul ca firesc?
Prin definitie francezii sunt nationalisti iar Le Pen s-ar putea sa castige avand in vedere si vizita ei la Moscova ! Motivele pentru care s-ar putea sa aibe castig de cauza sunt cele primordiale si intra la inimile francezilor :

-Controlul asupra frontierelor
-Reducerea imigratiei, neacordarea dublei cetatenii, neacordarea cetetniei franceze prin casatorie...
- expulzarea din Franta a tuturor detinatorilor a doua cetatenii care au legaturi cu retele jihadiste si a strainilor suspectati de terorism..
- "reinarmarea masiva" a fortelor de securitate si suplimentarea cu 15.000 a numarului politistilor
- expulzarea automata a criminalilor si infractorilor straini
- asigurarea faptului ca Franta se poate apara singura, chestie ce'i unge pe inima pe francezi...!
- expulzarea automata a criminalilor si infractorilor straini ...! Acestea sunt unele dintre punctele cheie cu care Le Pen poate sa tina piept lui E.Macron si are sanse mari sa forteze inimile francezilor sa o voteze ! Europa oricum este problematica si chiar venirea ei la putere nu ar mai constitui un mare semn de intrebare....!
Eufrosin
rank 2
Nu cred că îmi voi mânca cuvintele
..și că Marine Le Pen va fi următorul președinte al Franței.
Drăguțul de Macron e zvonit a fi bis-exual, iar francezii cred că ii vor urma pe americani in revolta lor anti-sistem.

Mă miră și dezamăgește poziția autorului, care se vede că aplică testul turnesol al politicului corect acestor alegeri - se vede că oricare altă poziție califică deținătorul ca anti-european (de fapt lumea e anti-UE), anti-american (nimic mai neadevărat) și filo-rus (ce e greșit in a intreține relații bune cu vecinul nostru cel mai mare?) :

"Evident, noi, europenii care urmarim cu destule emotii acest scrutin, am fi interesati de victoria lui Emmanuel Macron, caci el e singurul candidat pro-UE, care nu vrea sa revina la francul francez, se declara pro-american si nu are "simpatii" fata de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin."
gustovo
rank 5
Cine vrea sa inteleaga de ce Le Pen
Neagu Djuvara 3 min, despre ce le-au facut globalistii:
https://www.youtube.com/watch?v=K85kr9Z4HT4
artandrii
rank 1
Părerea lui Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru ec
Părerea lui Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie:
http://www.ilsole24ore.com/art/commenti-e-idee/2017-04-19/l-uscita-dall-unione-non-salvera-francia-215728.shtml?uuid=AEjEvk7
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor