Nici Macron, nici Le Pen: Un francez din trei a votat in alb sau s-a abtinut

Luni, 08 Mai 2017, ora 10:18
3104 citiri
Nici Macron, nici Le Pen: Un francez din trei a votat in alb sau s-a abtinut
Foto:Facebook/Emmanuel Macron

Un francez din trei a refuzat sa aleaga duminica intre centristul Emmanuel Macron si candidata extremei drepte Marine Le Pen, nivel record dupa 1969, avand in vedere numarul mare de buletine de vot necompletate si nivelul ridicat al absenteismului.

Potrivit rezultatelor Ministerului de Interne, absenteismul a fost de 24,52 %, acest procent fiind mai ridicat decat in primul tur (22,63%) si totodata cel mai mare inregistrat dupa alegerile prezidentiale din 1969 (31,4 %), relateaza AFP.

Vezi si cum s-a desfasurat al doilea tur al scrutinului prezidential - cele mai importante momente si declaratii

In afara de nivelul ridicat de absenteism, ministerul a indicat un numar record de buletine de vot necompletate si nule, depuse de 12% dintre participanti (fata de 6,4% in 1969, recordul precedent) sau 9% din totalul alegatorilor inscrisi pe listele electorale. Numarul lor atinsese pragul de doar 2% dintre cei inscrisi in primul tur al scrutinului.

"Rezulta deci ca un francez din trei a preferat sa nu aleaga intre cei doi candidati. Este intr-adevar mult pentru niste alegeri prezidentiale", a constatat pentru AFP Anne Jadot, profesoara de stiinte Politice la Universitatea din Lorraine (estul tarii).

Citeste toate stirile despre alegerile din Franta

Este pentru prima oara dupa 1969 cand rata de participare in al doilea tur al scrutinului este inferioara celei din primul tur.

"Prezenta extremei drepte in turul al doilea nu a provocat supramobilizare in raport cu primul tur, contrar fata de ceea ce s-a petrecut in 2002. Ea nu a avut efect de soc pentru ca prezenta sa era asteptata", subliniaza Jadot.

In 2002, absenteismul atinsese un nivel record de 28,4% in primul tur. Dar prezenta in turul al doilea a lui Jean-Marie Le Pen, tatal Marinei Le Pen si fondator al Frontului National, mobilizase masiv alegatorii, provocand o reducere a absenteismului la 20,3%.

In ceea ce priveste voturile in alb sau nule, numarul lor creste in mod obisnuit intre cele doua tururi, dar de aceasta data el a fost mai mult decat cvadruplu in contextul inedit al eliminarii celor doua mari partide de guvernamant in primul tur.

"Votul in alb este revendicat drept absenteism civic, ceea ce semnifica un atasament fata de exercitarea dreptului de vot, respingandu-i totodata pe candidati", a estimat Anne Jadot.

Franta, En Marche! Emmanuel Macron este noul presedinte, votat de peste 66% dintre alegatori

Emmanuel Macron, presedintele ales al Frantei: Voi reuni si voi impaca, pentru ca vreau unitatea poporului nostru

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#alegeri prezidentiale Franta, #vot alb alegeri Franta, #Emmanuel Macron voturi , #alegeri Franta