Presa franceza, despre rezultatul din primul tur al alegerilor: Un mare big bang. Dreapta este K.O.

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 06:42
15087 citiri
Presa franceza, despre rezultatul din primul tur al alegerilor: Un mare big bang. Dreapta este K.O.
Foto: Hepta.ro

Calificarea lui Emmanuel Macron si Marine Le Pen pentru turul al doilea al prezidentialelor din Franta este comparata de presa franceza cu un "big bang" lasand "dreapta K.O." si stanga la pamant.

"Big bang" sau "marele salt in gol", a scris cotidianul economic Les Echos, care considera primul tur al alegerilor expresia unei "profunde lehamite de 'sistem', o renuntare definitiva la trecut".

"Alegatorii au optat duminica pentru un nou inceput al vietii politice franceze asa cum era ea structurata de la inceputul celei de-a V-a Republici", a continuat jurnalul.

Vezi filmul zilei alegerilor din Franta (Foto&Video)

"Acest rezultat constituie un cutremur ale carui replici vor fi de durata", a fost de parere cotidianul catolic La Croix.

Jurnalul liberal L'Opinion a subliniat ca "alegatorii francezi au deschis, duminica, 23 aprilie, o pagina cu totul noua din istoria celei de-a V-a Republici, eliminandu-i de la prezidentiale pe toti reprezentantii partidelor politice care, sub un nume sau altul, au guvernat in deceniile trecute".

"Dreapta K.O." a scris cotidianul de dreapta Le Figaro care a constatat ca, "prin urmare, a fost pierdut ceea ce era de nepierdut".

"In timp ce dorinta de alternanta, dupa un mandat de cinci ani considerat dezastruos, nu a fost niciodata atat de puternica, pentru prima data in istoria sa (dreapta) nu va fi reprezentata in turul al doilea al prezidentialelor", a adaugat Le Figaro.

In pozitie de favorit, Emmanuel Macron este acum "la o treapta" de putere, a titrat pe prima pagina Liberation.

"Turul al doilea se vor infrunta deci social-liberalismul si nationalismul, deschiderea si inchiderea, Europa unita si Franta singura", a explicat cotidianul de stanga care a adaugat ca, "in principiu, cu ajutorul republicanilor din toate partidele, junele prim al alegerilor a castigat in fata zgripturoaicei".

Dar, a nuantat imediat, "FN a realizat cel mai important scor din istoria sa la prezidentiale. Iar daca lupta se schimba intr-o confruntare popor-elite, cine poate prevesti rezultatul cu siguranta? Intr-un decor nou, orice este posibil. Altfel spus, vigilenta".

Un "Niciodata" fara ambiguitate barand o poza a Marinei Le Pen se afiseaza pe prima pagina a cotidianului comunist L'Humanite care lanseaza acest apel: "Sa ne unim pentru a-i bara drumul".

Citește și:
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Gabriela Firea, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat luni, 20 martie, că a inițiat un proiect prin care propune introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia...
Salarii de nabab la conducerea ASF. Câți bani primesc lunar șefii instituției care supraveghează piața asigurărilor
Salarii de nabab la conducerea ASF. Câți bani primesc lunar șefii instituției care supraveghează piața asigurărilor
După eșecul pe piața asigurărilor cu City Insurance, acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este implicată în scandalul Euroins, companie intrată recent în insolvență. În...
#alegeri Franta, #Emmanuel Macron alegeri Franta, #Marine Le Pen alegeri Franta, #turul doi alegeri Franta , #alegeri Franta