Cum vrea Emmanuel Macron sa combata consumul de tutun si alcool in urmatorii 10 ani. Strategie de 1,7 miliarde de euro in Franta

Joi, 04 Februarie 2021, ora 16:32
3387 citiri
Cum vrea Emmanuel Macron sa combata consumul de tutun si alcool in urmatorii 10 ani. Strategie de 1,7 miliarde de euro in Franta
Emmanuel Macron este presedintele Frantei

Francezii care vor implini 20 de ani in 2030 ar putea fi prima generatie fara tutun si alcool. Presedintele Emmanuel Macron a vorbit joi, 4 februarie, despre o strategie pe 10 ani pentru combaterea cancerului.

Emmanuel Macron a declarat intr-un discurs pentru Institutul national francez al cancerului, o entitate publica care coordoneaza cercetarea in domeniu, ca guvernul va dedica 1,7 miliarde de euro acestei cauze in urmatorii cinci ani, o crestere de 20% comparativ cu perioada 2016-2021, conform Reuters.

Concentrarea sa asupra cancerului, principala cauza de deces a tarii, intervine in contextul in care pandemia de coronavirus a plasat sanatatea publica in prim-planul politicilor guvernamentale din lume.

Pandemia COVID-19 a provocat moartea a aproape 78.000 de oameni in Franta, al saptelea cel mai grav bilant in lume.

"Aceasta strategie este ambitioasa in perspectiva obiectivelor pe care le urmareste: de a reduce, in termen de zece ani, numarul cancerelor noi evitabile de la 150.000 pe an la mai putin de 100.000 si de a reduce mortalitatea celor mai severe sapte tipuri de cancer", a spus Macron in discursul inregistrat video.

El a adaugat ca aproape jumatate dintre aceste cancere evitabile, respectiv 70.000, sunt in prezent provocate de produse din tutun. Pentru a reduce acest numar, Macron a subliniat ca preturile tigarilor vor continua sa creasca si ca vor exista si mai multe zone in care nu se fumeaza.

Un medic roman din Franta a fost decorat de presedintele Emmanuel Macron pentru lupta impotriva noului coronavirus

"Alcoolul este responsabil pentru o cincime din cancerele evitabile. Bineinteles, alcoolul este in inima traditiilor noastre, dar nu este vorba despre a viza o societate libera de alcool", a spus Macron.

Insa el a adaugat ca trebuie facut totul pentru a preveni consumul excesiv de alcool, inclusiv informatii mai vizibile si mai detaliate despre fiecare produs, cum se intampla cu produsele alimentare.

Franta este unul dintre principalii producatori si exportatori de vinuri din lume si Pernod Ricard este a doua cea mai mare companie de spirtoase din lume, dupa cea britanica Diageo.

Mai puteti citi:

#Emmanuel Macron, #consum de alcool, #tutun, #Franta , #alegeri Franta